CHOCOLA SPUITENDE FONTEIN

Het woord pretpark gebruiken de beroemde Engelse in geld zwemmende koks natuurlijk niet. Prue Leith, Delia Smith, Jane Asher en Gary Rhodes spreken over een National Centre for the Culinary Arts. 25 miljoen pond is er om te beginnen nodig om van het voormalige St. George-ziekenhuis in Stafford een opvoedkundig gastronomisch centrum te maken, met 10 historische keukens waar het bereiden van gerechten uit verschillende eeuwen aan het toestromende publiek zal worden gedemonstreerd. Ook wordt er aan de tafelmanieren in verschillende perioden van de Engelse geschiedenis aandacht besteed. Er komt een ruimte waar geslacht wordt, een kookschool voor kinderen, er worden colleges gegeven aan professionele koks en voor de beste regionale producten wordt reclame gemaakt. De initiatiefnemers van dit culinaire centrum hopen een half miljoen bezoekers per jaar te trekken.

Ze willen trouwens graag een bijdrage van 4 miljoen pond uit de pot van de nationale loterij. Prue Leith, de drijvende kracht achter dit plan, hoopt dat vooral mensen uit de arbeidersklasse, die graag naar de Engelse televisiekookprogramma's kijken, zullen komen. ,,Het is voor families die iets anders willen doen op zondagmiddag dan een National Trust House bezoeken, waar ze toch voornamelijk in het restaurant zitten.' Een aantal ingediende plannen kunnen niet door de beugel. De initiatiefnemers zijn tegen een met wijn gevuld meer in de tuin en tegen wagentjes in de vorm van een croissant waarin je over het 28 hectare grote terrein kunt rondrijden. Maar een chocola spuitende fontein, een kunsteetwerk dat in de Londense Serpentine Gallery heeft gestaan, mag weer wel.

Vandaag een recept met pastinaak, een van de meest geliefde groenten in Engeland. Eet bij dit groentegerecht pittige braadworstjes. Schil de pastinaken en de winterwortel.

Snijd met een dunschiller de pastinaken en wortel in lange slierten. Verhit olie in de koekenpan en bak daarin de slierten ongeveer 8 minuten. Schep ze regelmatig om. Breng op smaak met een beetje citroensap, zout en peper. Strooi er selderij over.

    • Anne Scheepmaker