Buschauffeurs overdrijven agressie

Dinsdagavond namen honderd jongeren tijdens rellen in Amsterdam-Noord een bus onder vuur. Zegt de chauffeur. Inmiddels hebben ze excuses aangeboden voor de onzin die ze hebben verkondigd.

Buschauffeur Ben van Bennekom van buslijn 38 zet dinsdagavond even na negen uur zijn bus aan de kant. Via de mobilofoon vertelt hij zijn collega's wat hem is overkomen. Een waar inferno in de Sneeuwbalstraat in Amsterdam-Noord. Vóór zijn bus een brandende scooter, een autoband in lichterlaaie onder zijn bus. Honderd jongeren die elke avond rondhangen bij snackbar Willy bekogelen de bus met stenen en blikjes. Woedend zijn Van Bennekoms collega's, en parkeren hun bussen in de remise in Noord.

,,Een wilde staking'', noemen de vakbondbestuurders het de volgende dag. Al weken klaagt het GVB-personeel over de extreme agressie in het openbaar vervoer. Het incident in Noord is illustratief. Van Bennekom heeft de politie gewaarschuwd, zegt hij. Maar die kwam niet, die kwam te laat, of die wilde niet komen omdat er teveel agressieve jongeren waren. Zeggen de vakbondbestuurders. En: het team Ondersteunende Taken, dat in dit soort situaties bijstand verleent, kon niet komen. Zij waren bezig met een opstootje in lijn 13.

De bonden hadden de GVB-directie al een ultimatum gesteld. Voor vanmiddag twaalf uur moest er een goed plan zijn om het geweld te bestrijden, anders zou er een echte staking komen. Wethouder Guusje ter Horst (Vervoer) en GVB-directeur André Testa beloofden miljoenen uit te geven. Geld voor camera`s in elk voertuig, voor vijftig politie-surveillanten erbij, en voor nieuwe communicatiemiddelen en extra personeel.

Dat was dinsdag. Op woensdag, vlak voor het verstijken van het ultimatum zitten de vakbonden en directie weer aan tafel voor de slotonderhandelingen. Het geweld van dinsdagavond maakt de crisis wel heel acuut.

We waren er dinsdagavond wel, zegt Klaas Wilting van de Amsterdamse politie. De honderd jongeren, de brandende autobanden en het vuurwerk waren er niet, zegt hij. De brandende scooter was er wel. Die lag al op de weg toen de bus eraan kwam. Agenten van het wijkteam Klimopweg hebben inmiddels een ,,goed gesprek'' gehad met de jongens. Het OT-team was er ook. Wilting: ,,Wij hebben ze weggestuurd. Als je blijft rondcirkelen terwijl alles rustig is, krijg je de kat in de gordijnen.''

Wij waren er ook, zeggen directeur Cas van Eeden en Kees Splinter van het busbedrijf en directeur personeelszaken Jan Schermer. Meteen na de melding van de buschauffeur zijn ze naar de garage in Noord gereden. Schermer: ,,Ik ben in elke snackbar geweest, maar heb geen jongere gezien.''

Stadsdeelvoorzitter Hans Oosterbaan is boos: ,,Een schijnvertoning. De brandende brommer is door de buschauffeur aangegrepen om het vuurtje van de onderhandelingen nog wat op te stoken.''

Thea Gerritsma was ook in de garage in Noord. ,,De emoties waren hoog opgelopen.'' Directeur Cas van Eerden: ,,Daarom heeft de directie besloten de nachtdiensten van de bussen te staken.'' Maar of de emoties de gebeurtenissen dekten, daar is Gerritsma, ook niet helemaal zeker van. Fel: ,,Maar de vakbond heeft dit incident zeker niet misbruikt bij de onderhandelingen.''

Ruim vier uur hebben de bonden en de directie gisteren onderhandeld. Heel veel meer dan de wethouder dinsdagochtend al beloofde is er niet uitgekomen. ,,Wij hebben de laatste weken goede oplossingen bedacht,'' zegt directeur Schermer.

Volgens politiewoordvoerder Wilting hebben ,,een aantal GVB'-ers'' de politie inmiddels hun excuses aangeboden ,,voor de onzin die ze dinsdagavond hebben verspreid''. Overigens had het wijkteam al op dinsdagmiddag van een chauffeur gehoord dat het GVB in Amsterdam Noord ,,plat zou gaan''. Het was alleen nog even zoeken naar een aanleiding.