Bladen

Elle Tuinen

Ingetogen, strak, kleurrijk, mysterieus en heftig: de tuinliefhebber die dit voorjaar zijn tuin wil veranderen kan zich in Elle Tuinen vergapen aan prachtig gefotografeerde tuinen. Diverse tuinarchitecten vertellen in bloemrijke taal over hun favouriete tuin: over de kracht van rechte bomen, het spanningsveld tussen hard en zacht en een tuin die moet voelen als een natuurlijk theater. Voor wie het decoratieve met het smaakvolle wil combineren is er de moestuin in Huys de Dohm van Ineke Greve en ook het millenium in de tuin mag niet vergeten worden; daarom geeft Eleonore de Koning op haar kwekerij in het Zeeuwse Oudelande tips voor borders in 2000. Verder allerlei tips over tuinmeubelen en snoeien en bij sommige tuinen plantenbeschrijvingen.

*Elle Tuinen ƒ9,95

Leven in Frankrijk

Onthaasten en ontstressen zijn de toverwoorden van de jaren negentig. In Leven in Frankrijk wordt een Nederlandse familie geportretteerd die het ontstressen zeer ver door voerde en haar stadse leven verruilde voor een wijnboerderij in Frankrijk. Daar wordt zelfs tijdens de hectische oogstmaand nog de tijd genomen om uitgebreid te lunchen. Een verhaal over de Camarque, een gebied met zoutmeren bij de delta van de Rhône geeft weinig informatie. Het springt van een summiere beschrijving van de omgeving, via de geschiedenis en de verwerving van zout naar de authentieke keuken van het gebied, met de bijbehorende recepten. Verder golfen bij het Meer van Annecy.

*Leven in Frankrijk, ƒ9,95

Op Lemen Voeten

Pelgrimstochten zijn in. Volgens de redactie zijn bedevaartplaatsen weer helemaal terug van `nooit weggeweest'. Het beroemde pelgrimspad Santiago de Compostela ontbreekt natuurlijk niet, maar ook de wat onbekendere La Via Francigena en de Cota Doñana worden genoemd. Nederland figureert met heilige plaatsen rond Maastricht en in een uitgebreide boekbespreking over `Bedevaartplaatsen in Nederland' komt Noord-Brabant aan bod. Geheel in lijn met het thema van de maand hebben de meeste stukken een contemplatief karakter. Veel zinnen als: `De natuur is mijn kerk', `Wandelen is een eindeloos herhaald ritueel' en de mooiste: `Zodra de paus zich uit onze slaapkamer heeft teruggetrokken, leiden alle wegen naar Rome'.

*Op Lemen Voeten ƒ8,75

Rails

Vierentwintig personen, o.a. studenten en daklozen, vertellen in een fotoreportage over fobieën beknopt over hun angsten. Die variëren van krokodillen en vliegen tot het teleurstellen van moeder en het verval van normen en waarden in de maatschappij. In een interview vertelt wielrenner Michael Boogerd uitgebreid over vrolijkheid, verdriet, woede, angst en jaloezie. Hij wil buiten een groot ook een gesoigneerde wielrenner zijn: ,,Mindere goden zien er minder uit: je hebt jongens die blauwe broeken en witte shirts in de hete was gooien. Tja, dat komt er blauwgrijzig en verlopen wit weer uit. Daar wil ík niet in rijden''.

*Rails ligt gratis in de meeste NS-treinen

On Track

Het nieuwe `travelmagazine voor avontuurlijke mensen' richt zich, gezien zijn drukke vormgeving en populaire toon vooral op jongeren. Jongeren met geld wel te verstaan. Zij maken bijvoorbeeld graag een trektocht door Guatamala en Zuid-Amerika, gaan duiken in Mexico of marlijnvissen op Gran Canaria, dat een `bloedstollend gevecht op het water' blijkt op te leveren. Verder aandacht voor een alternatieve cruise op vrachtschepen, waar je als passagier nauw betrokken raakt bij de zeevaart en met de kapitein aan tafel zit. En er is volgens de redactie maar één nadeel: `het is vrij duur'. Een reis van Rotterdam naar Zuid-Afrika en terug kost 9000 gulden.

*On Track, ƒ4,95

Man

Man begint in april een nieuwe serie: `The secret of succes'. Blijkbaar moet dat in het Engels, maar we zijn geneigd te zeggen `Soit!', als we dat geheim ook krijgen. Dat valt helaas wat tegen. De succesvolle persoon die wordt geïnterviewd geeft als advies: ,,Laat je niet te veel leiden door externe impulsen. Dat soort invloeden zorgt alleen maar voor stress en onevenwichtigheid''. Dat soort opmerkingen grenst aan het overbodige. Dan maar naar de `special' van de maand: `Sex sells'. Rond 2000, zo denkt de auteur van een warrig artikel over `de nieuwe lustobjecten', komt de tijd ,,waarin erotiek haar welbekende codes af en toe als verouderde ballast van zich af wil schudden''. Een andere auteur vindt rauwe vis vooral `sexy'. Kortom een blad om de extreem feministische visie te omarmen: Man is overbodig.

*Man ƒ12,50

Cigarz

Cigarz is een nieuw lifestylemagazine met een hoog `echte mannen'-gehalte, naar voorbeeld van het succesvolle Amerikaanse Cigar Aficionado. Uiteraard worden sigaren getest, liefhebbers gesproken en is er een sigaren ABC. Maar ook in het inleidende artikel dat het bestaansrecht van het blad moet uitleggen: ,,De sigaar is veel eerder het symbool van de echte man die weet hoe hij het leven op een aangename wijze naar de hand moet zetten. En hij zal wel moeten, want zijn rol als jager en beschermer is inmiddels uitgespeeld''. Om aan het beoogde `mannenverbond' bij te dragen, volgen in Cigarz oa interviews met Manuëla Kemp, Barry Hay en Fritz Korbach, een verhaal over ijshockeyen met `jonge businesshonden' en een reisverslag vanuit Arizona.

*Cigarz ƒ8,50