Bitterzout drijfgenot

Langzaam zak ik weg in mijn eigen stukje Dode Zee. De ledematen ontspannen en worden loom, mijn oriëntatievermogen holt hard achteruit. Het water aan mijn rug voelt als een zachte deken. Alsof de zwaartekracht geen vat op mij heeft, waan ik mij dichter bij een onvervulde jongensdroom, kosmonaut. Terwijl ik toch alleen maar in een floatcabine lig aan de Amsterdamse Herengracht.

Floaten heet de traktatie en het komt inderdaad op drijven neer. In coconachtige afsluitbare ligbaden, ter grootte van een Peugeot 205, kan de bezoeker zich minimaal 45 minuten wentelen in een zoutbad. Het water kent een temperatuur van 35,5 graad en het zout is Epsom bitterzout om precies te zijn. Het doel van floaten volgens het aanwezige foldermateriaal: totale ontspanning van lichaam en geest. En dat niet alleen: floaten dient onder meer ,,mentale en fysieke stress te elimineren, energie te geven, de synchronisatie van de linker en rechter hersenhelft te stimuleren, de hersengolfactiviteiten van Beta naar de lagere Thetafrequentie te verschuiven, de leer- en studieprestaties te bevorderen en depressie en angst te verminderen''.

Een beetje hypochonder weet gelijk waar hij terecht kan, maar even snel een zoutbaadje pakken is er niet bij. Uit hygiënische en medische overwegingen is er een lijst voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Het wordt aangeraden één uur voor het floaten niet te eten en geen koffie of zwarte thee te drinken. Alcoholgebruik schijnt het drijfgenot eveneens zwaar op de proef te stellen. In de laatste drie uur voordat het lichaam zich tegoed doet aan de zoutmarinade, wordt scheren en ontharen afgeraden. Floaten is in zijn geheel niet toegestaan tijdens de menstruatie of als deze aanstaande is. Hetzelfde geldt voor mensen met grote huidbeschadigingen.

Het floatfestijn beperkt zich niet tot het ligbad. Bij binnenkomst kan een CD worden uitgekozen die in de cabine te horen zal zijn. De aanwezige selectie kent vooral klassiek en `sounds of nature'. Een andere optie is zelf een CD mee te brengen met muziek die bijdraagt aan de ontspanning.

Na een douche kan dan daadwerkelijk de eerste stap worden gewaagd in de wondere wereld van zout water. Met mijn lichaam van 1 meter 95 ga ik enigszins onwennig liggen in het bad. De cabine is groot genoeg om mijn armen en benen te rekken zonder de wanden aan te raken. Na de klep gesloten te hebben, een luchtkussentje in mijn nek en de meegeleverde oordopjes in, wens ik mij nu te ontspannen.

Het duurt even voordat ik die staat van ontspanning bereik. Eerst dient even met alle knoppen gespeeld te worden (het aan- en uitzetten van CD en licht) en te wennen aan de gewichtloosheid. Het zout prikt zachtjes maar niet irritant. Na enkele minuten echter, in het donker, zak ik langzaam weg op het meegebrachte Requiem van Fauré.

Net als mijn badcatharsis mooie vormen begint aan te nemen, blijft mijn CD hangen. Dat zal me leren mijn CD's voortaan in het doosje te doen. Ik kan nu via de intercom in het bad de mevrouw aan de balie vragen door te zappen maar ik kies ervoor de float in stilte voort te zetten.

Na drie kwartier word ik ruw ontwaakt door de intercom. De tijd zit erop. Loom stap ik uit het bad en douche ik het bijna olieachtige water van mijn lichaam. De droge huid kan daarna tegoed worden gedaan met een rijtje bodymilks en andere lichaamsverzorgers.

Niet veel later loop ik over de grachten naar huis. Het oorspronkelijke plan — de stad in — is vervallen. Hoe het met mijn thetafrequenties zit is mij onduidelijk, maar ontspannen ben ik wel. Wat heet ontspannen, ik ben licht comateus. Een toestand waar ik pas de volgende morgen uit ontwaak.

Koan Float, Float en Massage Centrum, Herengracht 321, Amsterdam. tel: 020-6254970. Een float van 45 minuten kost ƒ55. www.koan-float.com