België

Paardenprocessie

Weer of geen weer, op paasmaandag wordt in het dorpje Hakendover jaarlijks de paardenprocessie gelopen. Ooit werd de tocht wegens hevige regen uitgesteld, maar de volgende dag constateerde de koster dat het bemodderde Christusbeeld op eigen houtje door de akkers had gewandeld. Tijdens de processie loopt de biddende menigte dwars door de velden en vertrapt hierbij de jonge plantjes. Dat wordt nog erger wanneer een horde ruiters driemaal om de stoet galoppeert. Na de zegening door de pastoor trekt de menigte naar Hakendover waar iedereen een handje van de gewijde aarde mee naar huis mag nemen. Deze grond houdt het gewas vrij van ongedierte en ziektes. Het schijnt ook goed te zijn voor paarden en kleine kinderen. Hakendover (10 kilometer van Tienen) in Belgisch Limburg, paasmaandag 5 april na de hoogmis van 10.00 uur. Inl 00-3216805686.

Gulden Eifeesten

Je kunt overal eieren verstoppen, behalve in Kruishoutem. Op de dinsdagmarkt worden hier wekelijks ruim vier miljoen eieren verhandeld. Met Pasen struikel je hier letterlijk over de eieren, ook als ze niet vertrapt worden door de beide reuzen Pier de Eierboer en Mie de Boterboerin. Hoogtepunt van de drukbezochte folkloristische festiviteiten is de Eiworp op paasmaandag. Vanuit de kerktoren worden honderden eieren naar de graaiende menigte op het plein gegooid. Deze eieren zweven aan kleine parachutes naar beneden en wie het gouden ei weet te bemachtigen krijgt een prijs. Gulden Eifeesten, 3 t/m 5 april, Kruishoutem (Oost-Vlaanderen). Inl 00-3293835590.

Lookingglass

De buurt rond de Dansaertstraat in het centrum van Brussel ontwikkelt zich steeds meer als het artistieke en modieuze hart van de hoofdstad. De modezaak Stijl, Dansaertstraat 74, was één van de eerste winkels die de straat een nieuw elan gaf. De eigenaresse heeft nu de etalage van het aangrenzende pand ingericht als expositieruimte. De tentoonstellingen kunnen alleen door de etalageruit vanaf de straat worden bekeken waardoor het zaaltje een grote glazen schoenendoos lijkt. `s Avonds is de ruimte kunstzinnig verlicht. Lookingglass, wisselende tentoonstellingen, Dansaertstraat 72, Brussel.

En verder

Grote vlooienmarkt in Ciney (bij Dinant), 3 t/m 5 april; De tentoonstelling Rik Wouters is nu al een groot succes en nog te zien t/m 11 april in CC Spinoy, Minderbroedersgang 5, Mechelen. di t/m zo 10-18u; Concert Khadja Nin op 7 april in de Voorruit, Sint-pietersnieuwstraat 23, Gent 00-3270345678; Belgian African Music Festival op 11 april vanaf 10u in de Ancienne Belgique, Anspachlaan 110, Brussel; Pierre Alechinsky bij galerie Ronny Van de Velde, Antwerpen t/m 30 mei en Christian Dotremont bij Antiquariaat Rossaert, Antwerpen t/m 30 april; Hemelse gewaden, Chinese (opera)kostuums t/m 13 juni in het Stedelijk Modemuseum, Hasselt 00-3211239631