Amerikaanse groei vlakt iets af

Het Amerikaanse bruto nationaal product is in het vierde kwartaal van 1998 voor seizoensinvloeden gecorrigeerd met 6 procent gegroeid op jaarbasis, net iets minder dan de 6,1 procent die eerder was geraamd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Handel in Washington. Eind januari raamde de regering de groei nog op 5,6 procent, in februari werd de verwachting verhoogd tot 6,1 procent. Het inflatiecijfer is gecorrigeerd van 0,7 tot 0,8 procent op jaarbasis.

De orderontvangst van de Amerikaanse industrie is in februari gezakt met 2,5 procent, iets minder dan de 2,6 procent die was verwacht, maar het is wel de sterkste vermindering sinds april 1995. Het ministerie van Handel verwacht dat de ondernemingswinsten na belastingen in het vierde kwartaal met 1 procent zullen dalen. Over heel 1998 zijn de winsten gedaald met 2,2 procent, de eerste daling sinds 1989. (AP)