Alle ogen in Romeinse arena gericht op Krajicek

In Nîmes speelt het Nederlandse tennisteam vanaf morgen in de eerste ronde van de Davis Cup tegen Frankrijk. Bondscoach Schapers is ervan overtuigd dat kopman Krajicek zijn status nu ook zal waarmaken in het landentoernooi.

Blakend van zelfvertrouwen keerde Richard Krajicek terug uit Key Biscayne, waar hij met zijn toernooiwinst een grens verlegde in zijn carrière. Voor het eerst bereikte de 27-jarige tennisser de vierde plaats op de wereldranglijst en hij heeft bovendien de kwakkelende Pete Sampras in het vizier gekregen. De Franse bondscoach Guy Forget noemde Krajicek gisteren in Nîmes ,,wellicht de beste speler ter wereld, die nu in elk geval als een nummer één speelt''. Maar het is de vraag of Krajicek die status ook eens kan tonen in de Davis Cup, want in het landentoernooi beantwoordde hij jarenlang niet aan de verwachtingen.

Vooral om de winnaar van het meest prestigieuze Super 9-toernooi af te stoppen, hebben de Fransen de eeuwenoude Romeinse arena in Nîmes volgestort met gravel. ,,Op gravel komt de service van Krajicek minder hard door dan op andere baansoorten'', verwachtte Forget. Bovendien heeft de Franse kopman Cedric Pioline Krajicek vorig jaar op het gravel van Roland Garros in drie sets verslagen en ook op hun laatste ontmoetingen kijkt de Nederlander met gemengde gevoelens terug. ,,Ik heb de laatste drie keer van hem verloren, waaronder die weggeefpartij in Rotterdam'', zei Krajicek, schertsend.

Met die opmerking verwees hij naar het laatdunkende commentaar van toernooi-directeur Wim Buitendijk, die Krajicek na zijn optreden in sportpaleis Ahoy' een gebrek aan inzet had verweten. De Franse tennissers hebben bepaald een ander beeld van Krajicek. Forget speculeerde hoopvol op een mogelijke inzinking van Krajicek in de Davis Cup. ,,Want Richard is minder consistent dan Pioline, al heeft hij dan belangrijke toernooien als Wimbledon gewonnen.''

Maar Pioline is voor Krajicek niet zo'n Angstgegner als Ivanisevic ,,van wie ik al zeven jaar niet had gewonnen en dat idee spookte op Wimbledon in de vijfde set wel door mijn hoofd''. Wellicht speelde hij op Roland Garros wel te aanvallend tegen de Franse baseliner, veronderstelde Krajicek. ,,Als Pioline in de Davis Cup net zo goed retourneert als in onze voorgaande duels zal ik mijn tactiek wat moeten aanpassen. Pioline heeft graag een doelwit aan het net. Ik zal mijn spel moeten doseren, één op de vier keer naar het net gaan in plaats van na elke service.''

Krajicek zal tevens moeten opboksen tegen het uitzinnige Franse publiek, dat een reputatie heeft hoog te houden in de Davis Cup. Acht jaar geleden werden Forget en Leconte door de chauvinistische Franse toeschouwers naar een onverwachte triomf op het Amerika van de nog jonge Pete Sampras gedragen. ,,Je moet er in Frankrijk op voorbereid zijn dat het publiek zich hinderlijk kan gedragen'', zei routinier Paul Haarhuis. ,,Ze kunnen je uitfluiten of een mobiele telefoon laten rinkelen als je wil serveren. Maar ik denk dat we voldoende ervaring hebben om daartegen bestand te zijn.''

Bondscoach Michiel Schapers is er bovendien van overtuigd dat Krajicek de wetten van de Davis Cup inmiddels kent. ,,Ik denk dat Richard zich dit keer als een echte kopman gaat manifesteren'', zei Schapers. ,,Hij heeft fantastisch gespeeld in Key Biscayne en maakt op de trainingen een frisse, scherpe indruk. Richard heeft zijn voornaamste probleem in de Davis Cup zelf uitstekend omschreven. Hij miste het geduld om in zijn spel te komen, gunde zichzelf geen tijd om zijn ritme te vinden. Richard vond het in het verleden moeilijk om voor zijn land te spelen. Nu weet hij dat het op de baan toch een gevecht van man tegen man is, waarbij hij zich volkomen op zijn spel moet concentreren.''

Bijna drie jaar ontbrak Krajicek in de Davis Cup en er is hem veel aan gelegen het Nederlandse team dit jaar eens verder te loodsen dan de kwartfinales. ,,Ik ben nu volwassen genoeg om ook in de Davis Cup goed te spelen'', zei hij. ,,Ik weet nu wat de Davis Cup met zich mee brengt. Het publiek is veel opgefokter dan tijdens gewone toernooien en ik heb het idee moeten leren accepteren dat je in de Davis Cup meteen een finale speelt. Je krijgt niet de tijd om ergens op een achterafbaantje in het toernooi te groeien. Maar ik voel me nu ook fit genoeg om twee vijfsetters te spelen.''

Dat is wel eens anders geweest en Krajicek ervaart het dan ook als een bevrijding dat hij eindelijk van zijn chronische knieblessures is verlost. ,,Ik hoef er niet meer aan te denken. Ik kan mijn energie nu volledig in de partijen stoppen. Maar ik heb niet het gevoel dat ik in een supervorm verkeer. Ik moet nog steeds werken voor mijn punten. Daarom laat ik me ook niet meeslepen door het idee dat ik eventueel eerste kan worden op de wereldranglijst. Qua tennis is dat zeker mogelijk. Maar als je vierde staat, is het niet realistisch te kijken naar de eerste plaats. Ik richt me nu eerst op plaats drie.''

Aanpassingsproblemen in het Romeinse theater in Nîmes verwacht Krajicek niet. ,,De baan wordt steeds sneller'', constateerde hij, tevreden. ,,De bal stuit iets anders op gravel dan op hard court en je moet wat anders bewegen om ook te kunnen glijden.'' Ironisch: ,,En uitglijden.'' In Key Biscayne voelde Krajicek zich de laatste dagen wat lusteloos en had hij geen trek. Schapers, lachend: ,,Wat gaan de tegenstanders dan beleven als Richard niet lusteloos is? Als Krajicek tegen Frankrijk zo speelt als in Key Biscayne mag hij van mij nog een paar dagen lusteloos blijven.''