VS: alleen beperkte hulp aan Moskou

De Verenigde Staten willen slechts een beperkte steun van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan Rusland. Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen mag een IMF-krediet voor Moskou niet meer bedragen dan nodig is om te voorkomen dat Moskou in gebreke blijft bij rente en aflossing op internationale leningen. De functionarissen uitten hun waarschuwing gisteren in de New York Times.

Zij reageerden hiermee op een toezegging deze week van IMF-topman Camdessus in Moskou aan premier Primakov dat het IMF zijn kredietverlening aan Moskou hervat. Een IMF-woordvoerder onderstreepte overigens dat er nog geen definitief akkoord is.

Volgens de New York Times vindt de Amerikaanse minister van Financiën, Robert Rubin, dat het IMF niet meer dan symbolische steun mag geven. Rubin speelde vorig jaar nog een belangrijke rol bij de totstandkoming van een IMF-leningenpakket voor Moskou van 17 miljard dollar. Dat pakket faalde toen Moskou de roebel devalueerde en hervormers in de regering werden ontslagen.