TV COMPONISTEN

,,Meestal werken wij in groepjes van twee, maar grotere projecten doen we soms met z'n vieren. Voor de film Temmink bijvoorbeeld maakte Wiebe de muziek voor de vechtscènes en Maurits de meer traditionele filmmuziek. Danny en ikzelf waren verantwoordelijk voor het geluid en de mixage. Omdat we elkaars werk in een vroeg stadium horen, kunnen we de verschillende elementen zoals geluid en muziek goed op elkaar laten aansluiten.''

Bart Jilesen is één van de zes componisten/geluidsontwerpers van Soundpalette. Het Utrechtse collectief maakte de muziek voor cd-roms, theater- en dansproducties, films als Zusje en Wildgroei, reclames van onder andere Douwe Egberts en PTT Post, en tv-programma's als Kunstblik en Anne Frank: the Missing Chapter. Het idee voor het collectief ontstond tien jaar geleden op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht waar het zestal de opleiding muziektechnologie volgde. ,,We begonnen in 1992 professioneel met één kleine studio. Nu hebben we ondertussen drie forse studio's en gaan we binnenkort verhuizen naar een nog grotere ruimte.''

De collectieve werkwijze van de begindagen is echter hetzelfde gebleven. ,,Ik heb er nog geen nadelen aan ontdekt'', zegt Jilesen. ,,Het leukste van het werken in een groep is dat je telkens een andere rol kan spelen. De ene keer doe je geluid, de andere keer componeer je muziek. Daarnaast is het een groot voordeel dat je continu feedback krijgt van vijf andere mensen en niet alleen aangewezen bent op je eigen oordeel. Je bent dan minder geneigd iedere keer hetzelfde liedje te maken dat telkens een beetje anders klinkt.''

De onderlinge verdeling van opdrachten heeft volgens Jilesen `iets mysterieus'. ,,Als een nieuw project ter sprake komt in de wekelijkse vergadering dan is het eerst een tijdje stil en wordt er veel heen en weer gekeken. Plotseling zeggen dan één of twee mensen: `ja, daar heb ik veel zin in'. Het is een soort groepschemie die tot nu toe nog altijd heeft gewerkt.''

(Foto Harmen de Jong)