Staking buschauffeurs om toenemend geweld

Buschauffeurs van het Gemeentevervoerbedrijf (GVB) in Amsterdam hebben gisteravond het werk stilgelegd. Aanleiding voor de wilde staking was een gewelddadig incident op de Sneeuwbalweg in Amsterdam-Noord. De GVB-directie, de ondernemingsraad en de vakbonden voerden vanmorgen spoedoverleg over de toenemende agressie in het Amsterdamse openbaar vervoer.

Inmiddels rijden alle bussen weer, maar de bonden dreigen met een massale staking op donderdag 8 april als er geen goede maatregelen worden genomen tegen de agressie. Het incident komt bij de veertig ernstige incidenten die zich alleen al deze maand in bus, metro en tram hebben voorgedaan. Het personeel van het GVB klaagt al maanden over de toenemende agressie. Voorzitter H. Donker van de ABGP: ,,Bestuurders en conducteurs worden bijna dagelijks geslagen of met een mes of een pistool bedreigd.''

Wethouder G. ter Horst (Verkeer) en GVB-directeur A. Testa kondigden juist gisteren maatregelen aan om de toenemende agressie tegen te gaan. De wethouder wil vijftig politiesurveillanten werven, en in elk voertuig zullen camera's komen. Ook moeten de 1.500 bestuurders betere communicatieapparatuur krijgen. Het GVB wil dat chauffeurs bij noodsituaties direct de politie waarschuwen. De bonden vinden die maatregelen onvoldoende. ,,De chauffeurs moeten zich vanavond veilig kunnen voelen, niet pas over een half jaar'', zegt AbvaKabo-bestuurder T. Gerritsma.

Veertig jongeren blokkeerden gisteravond rond tien uur bus 38 met brandende brommers en autobanden en bekogelden de chauffeur met stenen en bierblikjes. Het team Ondersteunende Taken (OT) dat in dit soort situaties bijstand moet verlenen, was bezig met een ander incident en kon niet komen. Volgens vakbondsbestuurder Gerritsma arriveerde de politie te laat. ,,Toen had de chauffeur zich al uit de val bevrijd.'' De bonden eisen dat er onmiddellijk politie wordt ingezet op `risicolijnen'.

Volgens GVB-directeur Testa moet het personeel ,,direct de politie waarschuwen. En als de politie het niet aankan, heb je altijd nog het leger.''