Slachtoffers asbest krijgen 25.000 gulden

Asbestslachtoffers die lijden aan de ziekte mesothelioom en die geen schadevergoeding kunnen krijgen, komen in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming van de overheid van 25.000 gulden.

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken heeft dat gisteren bekendgemaakt. Het gaat om asbestslachtoffers van wie de vordering is verjaard of van wie de werkgever failliet of onvindbaar is.

Hoogervorst wil verder het verjaringsrecht wijzigen, zodat zich in de toekomst geen gevallen meer kunnen voordoen waarbij de vordering van het asbestslachtoffer verjaard is op het moment dat zijn ziekte zich openbaart.

De regeling voor de eenmalige tegemoetkoming moet per 1 oktober ingaan. Mesothelioom is een vorm van longvlieskanker als gevolg van blootstelling aan asbest, die meestal in het (verre) verleden heeft plaatsgehad. In Nederland sterven jaarlijks ongeveer driehonderd mensen die aan deze ziekte lijden. Elk jaar zijn er circa honderd asbestslachtoffers die hun vordering niet meer kunnen verhalen.

Hoogervorst onderstreept dat de eenmalige tegemoetkoming van 25.000 gulden niet vergelijkbaar is met de schadevergoeding die asbestslachtoffers kunnen krijgen als er wel een aanspreekbare werkgever is. Die bedraagt gemiddeld een ton. Volgens Hoogervorst moet de eenmalige tegemoetkoming gezien worden als een maatschappelijke erkenning van het leed van de asbestslachtoffers. (ANP)