Parijs tegen Amerikaanse Holocaust-claims

Frankrijk heeft een Amerikaanse federale rechtbank verzocht om de rechtszaak die Amerikaanse overlevenden van de Holocaust hebben aangespannen tegen Franse banken geen doorgang te laten vinden. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren bevestigd dat het een memorandum heeft doen uitgaan naar de Amerikaanse rechtbank waarin de zaak ,,onjuist'' wordt genoemd en ,,een inmenging in de huidige pogingen van de Franse regering om te komen tot een volledige en afdoende regeling van alle onopgeloste kwesties die de Holocaust in Frankrijk heeft losgemaakt''. Vorig jaar heeft een groep in de VS wonende overlevenden van de Holocaust van negen Franse banken teruggave van hun tegoeden geëist. Frankrijk heeft bezwaar tegen buitenlandse druk in deze en is van mening dat de door de regering ingestelde commissie van deskundigen die onderzoek doet naar de plundering van joodse bezittingen tijdens WO II zal helpen bij de teruggave van tegoeden. (AP, AFP)