Nieuwslezer wijst Japan op gevaar dioxine

In Japan is men pas recentelijk wakker geworden voor de gevaren van dioxine. Een belangrijke rol daarin speelt nieuwslezer Kume van het televisiestation Asahi. In de herfst riep Kume de autoriteiten van het stadje Tokorozawa op om de resultaten van onderzoek naar dioxinegehalte van groenten publiek te maken, omdat Tokorozawa berucht is door zijn leger aan kleine, ongereguleerde vuilverbrandingsinstallaties dat tussen de bossen en akkers dikke rook uit walmt. Tokorozawa weigerde en dus deed Kume het zelf op basis van eigen onderzoek. Het resultaat was schrikbarend en boeren uit Tokorozawa raakten van de ene op de andere dag hun groenten aan de straatstenen niet meer kwijt.

Kume is fel aangevallen want naar later bleek was het hoge gehalte niet aangetroffen in groenten, maar in theeblaadjes. En, zo vertelden de autoriteiten geruststellend, dioxine lost slecht op in water. Maar Kume ging direct in de tegenaanval. Het echte probleem is de achterlijkheid van de autoriteiten en hun weigering om gegevens over dioxine openbaar te maken, aldus de nieuwslezer. En dus kregen de Japanners in het avondnieuws van de zender Asahi een tien jaar oud NOS-interview met minister Braks te zien dat aantoonde dat andere landen het dioxine-probleem al lang geleden hebben aangepakt. Terwijl Japan nu pas wakker begint te worden.

Een regeringscommissie besloot gisteren om de uitstoot van dioxine de komende vier jaar met 90 procent terug te brengen. Een groot probleem is echter dat iedereen in Japan zonder al te veel problemen waar dan ook een kleine vuilverbrandingsinstallatie neer kan zetten. Daarom zijn de bossen van Tokorozawa vergeven van rook uitbrakende schoorstenen. Tot voor kort verbrandden Japanse scholen hun eigen afval simpelweg in een kleine installatie op het schoolterrein.

Ook roept de commissie de regering op om de toegestane menselijke inname van dioxine te verlagen tot hetzelfde niveau als de WHO voorschrijft. Onlangs constateerde een studie in de provincie Saitama (waarin ook de stad Tokorozawa ligt) gehaltes dioxine in moedermelk die aanmerkelijk hoger zijn dan in andere geïndustrialiseerde landen.