Nieuwe missie F-16

Sinds maandagnacht nemen ook Nederlandse F-16's vanaf de basis Amendola deel aan de bombardementen op Servië. Vanmorgen waren alle F-16's die deelnamen aan deze missies op de basis teruggekeerd.

[Vanmorgen ook heeft minister De Grave (Defensie) een onaangekondigd bezoek gebracht aan de basis Amendola, zo meldt AFP. De minister, die vergezeld was van de chef-defensiestaf en de commandant van de basis Leeuwarden, heeft daarbij geen verklaringen afgelegd.]

Bij eerdere acties waren aan het Nederlands/Belgische detachement alleen defensieve taken toegewezen. Maandagnacht kregen Nederlandse vliegers voor het eerst risicovollere, offensieve opdrachten. Bij luchtverdediging blijven de F-16's relatief hoog in de lucht. Voor aanvallen op gronddoelen moet korte tijd lager worden gevlogen, waardoor de toestellen een gemakkelijker doelwit zijn.

Voor grondaanvallen kunnen de F-16's worden bewapend met de nauwkeurige Maverick-raketten of met vijfhonderd of duizend kilogram zware bommen, aldus een woordvoerder.