Nieuwe manoeuvre Olivetti in gevecht

Als onderdeel van zijn overnamepoging van Telecom Italia blijkt Olivetti afgelopen maandag juist aandelen Telecom te hebben verkocht, in een poging op een cruciaal moment de prijs ervan te drukken. Olivetti is hierna beschuldigd van ethisch en mogelijk juridisch ontoelaatbaar gedrag in wat de grootste overnamepoging van Europa is.

Nadat de beurscommissie Consob zijn verbazing had uitgesproken over de merkwaardige koersbeweging van het aandeel Telecom maandag en om opheldering had gevraagd, heeft Olivetti gisteren bevestigd dat het 24,4 miljoen aandelen Telecom heeft verkocht, voor 523 miljoen gulden. Volgens de regels van een openbaar bod had Olivetti dat meteen moeten melden bij de Consob.

De manoeuvre wordt gezien als een poging tot manipulatie van de markt. Maandag moest de beurs zich uitspreken over het verdedigingsplan van Telecom Italia. Met zijn aandelenverkoop probeerde Olivetti de koers te drukken. Diezelfde avond werd bekend dat Olivetti zijn bod op de aandelen Telecom verhoogde van 10 naar 11,5 euro. Dat alles moest de suggestie wekken dat de aandeelhouders beter konden kiezen voor Olivetti.

In twee korte communiqués bestrijdt Olivetti dat het de regels heeft geschonden en zegt het bedrijf nog 19,5 miljoen aandelen te hebben. Olivetti zegt dat die niet verkocht zullen worden voordat duidelijk is of het openbaar bod succes heeft. Volgende week moet de aandeelhoudersvergadering van Telecom Italia zich uitspreken over de voorgestelde fusie met de dochteronderneming voor mobiele telefonie, Tim. Die fusie zou de overnameplannen vrijwel zeker te kostbaar maken voor Olivetti.