`NIB-geld niet voor aflossing staatsschuld'

De PvdA vindt dat minister Zalm van Financiën de opbrengst van 1,8 miljard gulden niet moet gebruiken voor het verminderen van de staatsschuld. Dat bedrag krijgt de staat als zij een deel van haar belang in de Nationale Investeringsbank (NIB) verkoopt aan de pensioenfondsen PGGM en ABP. Liever steekt de Pvda het geld in de versterking van de infrastructuur, zo bleek gisteren tijdens overleg met Zalm.

Volgens PvdA-kamerlid W. Bos schrijft het regeerakkoord niet voor dat het NIB-geld automatisch wordt gebruikt voor de aflossing van de staatsschuld. Hij vindt dat er in het parlament eerst een discussie moet komen over de besteding. Volgens minister Zalm daarentegen staat in het regeerakkoord dat geld, dat eenmalig binnenstroomt via de verkoop van staatsbelangen, gebruikt wordt voor de vermindering van de schuldenberg. (ANP)