Minder toeristen in paasweekeinde

Ongeveer 850.000 buitenlandse toeristen zullen komend paasweekeinde in Nederland doorbrengen. Dat zijn er 25.000 minder dan vorig jaar.

Hoeveel toeristen Nederland daadwerkelijk aandoen, hangt af van de weersverwachting, stelt het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBT). Bij mooi weer trekken er meer mensen op uit. Dit geldt ook voor de Nederlanders die de paasdagen in eigen land doorbrengen.

Ongeveer 350.000 Nederlanders hebben een vakantie in Nederland geboekt. Daarnaast reizen 150.000 mensen naar het buitenland.

In het hele land is nu nog accommodatie beschikbaar. ,,Maar dat kan gezien de gunstige weersomstandigheden snel veranderen'', zegt M. Baltus van AVN Toerisme & Recreatie, een samenwerkingsverband van de ANWB, de VVV's en NBT.

De meeste buitenlandse toeristen komen uit Duitsland. Amsterdam, Friesland, de jubilerende Keukenhof en Zeeland zijn geliefde bestemmingen.

Hotels en bungolowparken verwachten met Pasen veel gasten. Op campings zullen de vaste plaatsen bezet zijn. In Drenthe zijn de verwachtingen somberder. Alleen de verhuurders van vakantiehuisjes rekenen op een redelijke bezetting.

Baltus heeft geen idee waarom Drenthe afwijkt van de trend. ,,Het is des te opmerkelijker omdat Drenthe een echte provincie is voor actieve vakanties. Wandelen en fietsen zijn juist activiteiten die je tijdens een mooi paasweekend doet'', aldus Baltus. Hij sluit niet uit dat de komende dagen het aantal boekingen in Drenthe nog zal aantrekken.

De AVN verwacht dat de Keukenhof, de Picasso-tentoonstelling in de Kunsthal in Rotterdam, de Middeleeuwse jaarmarkt in Kasteel Hoensbroek en de judokampioenschappen in de Brabanthallen veel dagjesmensen zullen trekken.

NBT Kantoren in de buurlanden hebben het redelijk druk. In het Duitse Noordrijnland Westfalen heeft de bevolking twee weken paasvakantie. Er bestaat veel belangstelling voor de kust, Amsterdam, Friesland en de Keukenhof. Britten hebben een voorkeur voor Amsterdam. (ANP)