Microsoft's wil tot schikking betwijfeld

Softwaregigant Microsoft en het Amerikaanse ministerie van justitie zijn gisteren achter gesloten deuren oriënterende gesprekken begonnen over een schikking in de monopoliezaak. De partijen bekijken of er een basis is om een einde te maken aan de rechtszaak tegen het bedrijf. Justitiemedewerkers twijfelen aan de werkelijke bedoelingen van het bedrijf.

Microsoft heeft verklaard dat het zijn besturingsprogramma Windows niet wil aantasten, dat wil zeggen dat het bedrijf pertinent weigert de browser Explorer los te koppelen van het besturingsprogramma. Microsoft wil het recht behouden alles wat het maar wil in Windows te integreren.

Het departement van justitie beschuldigt Microsoft van misbruik van zijn monopoliepositie en verwijt het bedrijf dat het zijn dominantie op het gebied van besturingssystemen probeert uit te breiden naar Internet. Daarbij zou het hebben geprobeerd concurrent Netscape uit de markt te drukken.

De rechtszaak is enkele weken geleden onderbroken, maar zou worden hervat in april of mei. Microsoft heeft sinds het begin van het proces in oktober in de rechtszaal geblunderd en publicitair gezien al een nederlaag geleden. Niet duidelijk is echter of het bedrijf in juridisch opzicht ook echt aan de verliezende hand is. Analisten betwijfelen dat het bedrijf een zware straf opgelegd zal krijgen, mocht het de zaak verliezen.

Microsoft, dat eergisteren een reorganisatie bekendmaakte, zal nooit toestemmen in een opsplitsing van het bedrijf in meerdere delen, zo liet nummer Steve Ballmer in antwoord op vragen weten. De vraag is hoe ver het bedrijf dan wel bereid is te gaan bij de schikkingsgesprekken. Binnenskamers denken veel medewerkers van justitie dat het bedrijf niet serieus wil schikken en alleen pr-succes probeert te halen.

Als Microsoft de indruk kan wekken serieus concessies te doen maar justitie vindt het niet voldoende, kunnen veel buitenstaanders denken dat justitie zich te star opstelt en een succesvol bedrijf als Microsoft te veel dwarszit.

Vandaag wordt besloten wanneer het proces eventueel kan worden hervat. De rechter in de zaak had andere verplichtinen. Het proces dat hij nu voorzit dreigt langer te duren dan voorzien, zodat mogelijk pas in mei de zaak Justitie versus Microsoft verder kan gaan.

    • Lucas Ligtenberg