Kosovo: 'zuiveringen' en geweld

De verdrijving van Albanezen in Kosovo krijgt volgens Westerse regeringen en mensenrechtenorganisaties steeds duidelijker het karakter van een bewuste, zorgvuldig geplande `etnische zuivering' die gepaard gaat met ongekend geweld.

Dat geweld gaat onverminderd voort nu gisteren de bemiddelingsmissie van de Russische premier, Jevgeni Primakov in Belgrado, is mislukt.

De verhalen die vluchtelingen vertellen zijn niet in Kosovo zelf te verifiëren, maar ze zijn dermate eensluidend dat ze volgens regeringen en mensenrechtenorganisaties een hoge mate van geloofwaardigheid bezitten.

Gisteren werd gemeld dat de Serviërs met tanks en artillerie vanaf drie kanten het vuur hebben geopend op rond 50.000 samengepakte vluchtelingen in de Pagaruša vallei, vijftig kilometer ten zuidwesten van Priština. Het kennelijke doel van de beschietingen is de Albanezen de vierde kant op te drijven: richting Albanië. Bovendien werd gisteren duidelijk dat de Serviërs enkele voorsteden van de hoofdstad Priština hebben omsingeld en de inwoners systematisch verdrijven. Talrijke huizen in die voorsteden staan in brand.

De Internationale Helsinki Federatie meldde dat de Albanese bevolking van Priština ,,is omsingeld en van alle kanten dreigt te worden verpletterd door Servische strijdkrachten en milities''. De Albanezen zijn desondanks bang om te vertrekken, aldus de Federatie, omdat ze buiten de stad het slachtoffer kunnen worden van Servische doodseskaders en afpersers. Deze week is de stad Pec (honderdduizend inwoners) zo goed als volledig verwoest. De Albanese inwoners zijn verdreven. De steden Srbica, Dobri Do, Orahovac, Djakovica en Brestovac zijn in hun geheel of gedeeltelijk platgebrand.

In totaal hebben de Serviërs in de week die is verstreken sinds het begin van de NAVO-bombardementen 118.000 Kosovo-Albanezen de grenzen van de buurlanden Macedonië, Montenegro en Albanië overgejaagd. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR verwacht dat dit aantal eind deze week kan zijn opgelopen tot 150.000 of meer. In de buurlanden dreigt chaos te ontstaan door de enorme toestroom. In Montenegro zijn zelfs geen hulporganisaties aanwezig om de Kosovaren te helpen en beschikt de regering niet over de middelen.

In veel hoofdsteden in het Westen bestaat geen twijfel dat de Serviërs de `etnische zuivering' bewust plannen. Op veel plaatsen staat een vloot van bussen klaar om de verdreven Albanezen naar de grens met Albanië te vervoeren.

Dergelijk vervoer kan alleen met een goede centrale organisatie worden geregeld. Vandaag meldden in Macedonië aangekomen vluchtelingen in Priština door de Serviërs te zijn gedwongen aan boord van een trein naar het buurland te gaan.

De Duitse minister van Defensie, Rudolf Scharping, zei gisteren dat Belgrado ,,binnen de komende weken gaat proberen van Kosovo een regio van verwoeste dorpen te maken, waarvan de mannelijke bevolking zal zijn geïnterneerd of vermoord en de rest zal zijn verdreven.'' Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN, stelde gisteren in zijn krachtigste uitspraak tot dusverre over het conflict dat ,,eens te meer de burgerbevolking de prijs betaalt voor een onopgelost politiek dispuut''. Hij hekelde ,,de kwaadaardige en systematische campagne van etnische zuivering'' in Kosovo.

De Joegoslavische vice-premier Vuk Draškovic erkende gisteren voor het eerst dat in Kosovo sprake is van wreedheden jegens burgers. ,,Emoties lopen op. Het is mogelijk dat er misschien wreedheden worden gepleegd, maar die zijn geen strategie van de staat'', zo zei hij in een vraaggesprek. (Reuters, AP, AFP)