JAMES BROWN

In 1962 maakte soulzanger James Brown in het beroemde Apollo Theater in Harlem een van de eerste live platen uit de geschiedenis van de popmuziek. Live at the Apollo is nu een legendarische plaat, maar hij verbleekt bij het onlangs verschenen Say It Live And Loud. Live In Dallas. Het is een raadsel waarom zo lang is gewacht met het uitbrengen van deze opnamen: dit is een van de beste live-popplaten die ooit zijn gemaakt.

De opnamen van Say It Live And Loud dateren van 26 augustus 1968, het jaar van de grote rassenrellen die Amerikaanse steden in lichterlaaie zetten. Brown had toen net zijn single `Say It Loud – I'm Black And I'm Proud' uitgebracht. Dit nummer, voorafgegaan door een preek van Brown over de noodzaak van zwart bewustzijn, staat dan ook maar liefst twee keer op deze cd.

Maar prediker is slechts een van de gedaanten waarin James Brown op deze live-cd is te horen. In het begin van het concert blijkt Brown zelfs een onverwacht lieflijke kant te hebben: begeleid door drie violisten zingt hij vloeiende klassiekers als `If I Ruled The World' en `Kansas City'. Vervolgens verdwijnt hij een dik kwartier van het podium en de cd om te laten horen hoe goed zijn band is om ten slotte terug te keren voor het belangrijkste deel van zijn concert: een werkelijk adembenemende reeks funknummers. `Licking Stick - Licking Stick' en het bijna dertien minuten durende `Cold Sweat' klinken scherp, snel en vers. Opwindender funk is nooit gespeeld.

In 1968 had Brown de funk nog maar net uitgevonden en Say It Live And Loud laat horen hoe groot, belangrijk en meeslepend Browns ontdekking was. Deze cd is dan ook een klassiek document dat alleen is te vergelijken met de vorig jaar verschenen live cd van Bob Dylan met opnamen van een van diens eerste geruchtmakende `elektrische' concerten.

James Brown: Say It Live And Loud. 08.26.68. Live in Dallas.(Polydor 31455 7668-2)