Internationale beurzen

LONDEN

Telecomfondsen als Colt Telecom en Vodafone zetten vanochtend de toon op de Londense effectenbeurs. Goede berichten uit deze sector en de gunstige ontwikkeling van de bedrijvigheid in het Britse bedrijfsleven zorgden voor een positief beursklimaat.

De FTSE-index klom 35,9 punten naar 6300,0.

Onder de hoofdfondsen werd alleen British American Tobacco (BAT) vanochtend met een forse koersdaling (vier procent) geconfronteerd. BAT reageerde daarmee op de daling van Philip Morris op de beurs van New York.

FRANKFURT

De beurs van Frankfurt ging iets omhoog. De DAX dikte 2,32 punten aan op 4859,16. De meeste hoofdfondsen gingen omhoog, hoewel de koerswinst niet overhield.

DaimlerChrysler noteerde 0,6 procent hoger op 80,24 euro. Bestuursvoorzitter Schrempp maakte bekend dat DaimlerChrysler in 2001 een omzet verwacht van 153 miljard euro (336 miljard gulden). Over de bedrijfsstrategie van DaimlerChrysler liet hij weinig los. Het aandeel BMW steeg licht naar 634,05 euro na de bekendmaking dat het bedrijf het mes gaat zetten in de noodlijdende Britse dochter Rover.

PARIJS

Banque National de Paris (BNP) trok vanochtend de meeste aandacht op de beurs van Parijs. Acquisitieplannen stuwden de koers vier procent omhoog. De CAC-index was tegen het middaguur met 0,94 procent gestegen. Net als elders in Europa bleek de oorlog in Servië nauwelijks invloed uit te oefenenen op het beursklimaat.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag gedaald. De Nikkei-index van 225 aandelen ging met 22,53 punten (0,14 procent) omlaag tot 15.836,59. Het was in Tokio de laatste handelsdag van het Japanse financiële jaar. Over dat jaar verloor de Nikkei-index 690 punten ofwel 4,2 procent.

De andere beurzen in het Verre Oosten lieten een verdeeld beeld zien. In Zuid-Korea sloten de aandelen gemiddeld 0,15 procent hoger. De Hang Seng-index in Hongkong stond aanvankelijk op een behoorlijke winst, maar sloot vrijwel onveranderd. De beurs in Australië eindigde 0,9 procent lager.

NEW YORK

Winstnemingen van beleggers hebben gisteren de effectenbeurs van New York gedrukt. De Dow Jones-index, die maandag voor het eerst sloot boven de 10.000 punten, daalde met 93,52 punten tot 9913,26.

Tabaksconcern Philip Morris was de grootste daler. De fabrikant van Marlboro werd veroordeeld tot het betalen van 81 miljoen dollar in een rechtszaak over gezondheidsschade door roken. Het is de hoogste eis tot schadevergoeding tegen een tabaksfabrikant die ooit is gehonoreerd. Beleggers keerden zich ook af van Coca-Cola na de mededeling dat de afzet in het eerste kwartaal is afgenomen.