Fusie AOT en Labouchere mislukt

De fusie tussen het Amsterdamse beursbedrijf AOT en de zakenbank Labouchere is van de baan. Directe aanleiding van de mislukte alliantie is de weigering van AOT-bestuurder S. de Boer om voor langere tijd leiding te geven aan de fusie-onderneming.

,,Het gaat eigenlijk niet om mij, maar om AOT'', stelde De Boer vanochtend in een toelichting. ,,Ik was bang dat de snelle besluitvaardigheid die wij bij AOT zo gewend zijn in de nieuwe constellatie niet meer mogelijk zou zijn. En de huidige AOT-mensen verwachten dat ik de spirit bewaak.''

Voor Aegon-dochter Labouchere kwam De Boers beslissing als een volstrekte verrassing. ,,Wij zijn bijzonder teleurgesteld en verbaasd dat de fusie niet doorgaat'', aldus directeur C. Bierman van Labouchere. ,,Als de voorzitter op zo korte termijn opstapt is het niet verantwoord om door te gaan. Een jaar werken is voor niets geweest''.

De fusie tussen AOT en Bank Labouchere werd al in juni vorig jaar aangekondigd en zou vandaag officieel van start gaan. Dat De Boers besluit aan het eind van een 10-maanden durend fusieproces valt noemt hij spijtig. ,,Maar het was nog slechter geweest om deze beslissing om één over twaalf te nemen. Vergeet niet dat de gehele directie van AOT mijn besluit steunt'', aldus De Boer die, na het afblazen van de fusie, wel leiding aan AOT blijft geven.

Toen de fusie vorig jaar werd aangekondigd, deden zich al snel problemen voor met financiële toezichthouders. Zo maakte de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) bezwaar, omdat ze vreesde voor de onafhankelijkheid van de hoekmansbedrijven van AOT. De STE was bang dat de AOT-hoekmannen, een intermediair voor professionele financiële partijen dat koersen afgeeft, klanten van Labouchere zou kunnen gaan bevoordelen. De STE trok haar bezwaar in nadat de fusiepartijen instemden met de verkoop van de hoekmansbedrijven aan een nieuw op te richten holding.

De afgeketste verkoop van Bank Labouchere heeft de koers van AOT een flinke dreun gegeven. Het aandeel daalde vanochtend met 13 procent in waarde tot 10,70 euro. De koers van Aegon bleef nagenoeg onveranderd op 84 euro. AOT, dat 200 werknemers telt, geldt als een van de grootste onafhankelijke partijen op de Amsterdamse beurs.Bij Labouchere werken 400 mensen.

Aegon zegt nog steeds achter de beslissing te staan om Labouchere te verkopen omdat de bank niet tot de kernactiviteiten behoort. Omdat de mislukte fusie met AOT zeer veel energie heeft gevergd wil de verzekeraar in elk geval dit jaar geen beslissingen nemen over de zakenbankdochter.