Eerherstel voor W.F. Hermans in Groningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat de schrijver Willem Frederik Hermans volgend jaar eren met een standbeeld. Hermans, die in 1996 overleed, was van 1953 tot 1973 aan de Groningse universiteit verbonden als lector in de fysische geografie. Hij keerde Groningen en Nederland de rug toe na een diepgaand conflict met het universiteitsbestuur. In zijn roman Onder professoren (1975) heeft hij het Groningse universitaire milieu met veel bitterheid beschreven. Voorlichter W. Janssen erkent dat er ,,om allerlei redenen stroefheid is geweest tussen Hermans en de universiteit''. Het beeld is een eerbewijs aan ,,een groot schrijver met een groot Gronings verleden'', aldus Janssen. Binnenkort dient de letterenfaculteit van de RUG een verzoek in bij de beeldencommissie. Het idee is gelanceerd door de antropoloog dr. Y. Kuiper in een open brief aan het universiteitsbestuur. (ANP)