Conflict bij Cosun, halve directie weg

Twee van de vier directeuren van suiker- en voedingsmiddelencoöperatie Cosun in Breda hebben gisteren hun functie neergelegd. Oorzaak is een conflict over de suikerfabriek Tvornica Secera in Kroatië.

Directievoorzitter Jan Wesseldijk en directielid Wim Oosterhuis willen sneller investeren in de kwakkelende Kroatische fabriek, waarvan de coöperatie sinds vorig jaar eigenaar is, dan financieel directeur Cees Menkhorst en de vorig jaar tot de directie toegetreden Cees Piëst. Het werk van de afgetreden directieleden wordt vooralsnog voortgezet door de achterblijvende twee.

Wesseldijk stapte in 1994 van Akzo over naar het suikerbedrijf. Oosterhuis werkt al vijftien jaar bij Cosun en zit sinds 1993 in de hoofddirectie. De ledenraad heeft gisteren over de zaak vergaderd.

Niet alleen Tvornica Secera vormt een probleem voor Cosun. Door het slechte weer van afgelopen najaar heeft de voedingsmiddelenproducent een slecht jaar gehad, zo maakte de directie vanochtend bekend. Het nettoresultaat van de coöperatie daalde met 37 procent tot zo'n 50 miljoen gulden.

De omzet van het bedrijf steeg met 6 procent en bereikte daarmee een omvang van bijna 2,3 miljard gulden. Van autonome groei was geen sprake. De stijging kwam helemaal voor rekening van de bedrijven die in 1997 en 1998 zijn overgenomen. Bij Cosun werken in binnen- en buitenland ongeveer 4.800 mensen.

Zaden en suiker vormen de belangrijkste producten van Cosun. Door de vele regen van eind 1998 zijn veel minder suikerbieten gerooid. Bovendien waren de kosten om de suiker te winnen hoger dan normaal. Dat is de belangrijkste oorzaak van het tegenvallende resultaat, zo zei waarnemend directievoorzitter Menkhorst vanochtend.

Cosun is georganiseerd in business units die elk met hun eigen handelsnamen en merken actief zijn. Kristalsuiker en zaden zijn elk goed zijn voor 32 procent van de omzet. Groenten– en fruitproducten vormen vijftien procent van de omzet, terwijl suikerspecialiteiten en sucrochemie respectievelijk 8 en 7 procent voor hun rekening nemen.

Cosun heeft sinds een half jaar een meerderheidsbelang in Tvornica Secera, maar het bedrijf opereert minder succesvol dan was voorzien. ,,Suiker is onze hoofdactiviteit. Dat moet goed lopen. Het verschil van inzicht gaat over de tactiek en het tempo die we in Kroatië moeten volgen'', aldus een woordvoerster.

Het bedrijf heeft al eerder te kennen gegeven vooral te willen groeien door het acquireren van bedrijven. Het volume van de Europese voedingsmarkt groeit met slechts 0,3 procent per jaar. Daarbij is wel een verschuiving merkbaar naar samengestelde en voorverpakte voeding. Die markten groeien met anderhalf tot twee procent. De markt voor voedingsingrediënten groeit een stuk sneller, met 3,5 procent.

Volgens de directie van Cosun blijkt de consument bereid om meer uit te geven aan gezonde en natuurlijke voeding en kiest hij in toenemende mate voor `gemaksvoeding'. Voor Cosunbedrijven die actief zijn op deze groeimarkten ziet de directie volop groeimogelijkheden. De business units van Cosun zoeken overnamekandidaten vooral in Midden- en Oost-Europa. In 1997 kocht de onderneming al een suikerfabriek in Slovenië, die volgens de woordvoerster vorig jaar positief bijdroeg aan het nettoresultaat.

De directie heeft steeds gesteld dat de 16.000 bij de coöperatie aangesloten leden vertrouwen hebben in de activiteiten in de voormalige Oostbloklanden. De telers van suikerbieten zijn er steeds vanuitgegaan dat de daar aangekochte bedrijven op termijn voor rendement zouden gaan zorgen.