Clinton onthaalt Obasanjo als de leider van Nigeria

De winnaar van de presidentsverkiezingen van 27 februari in Nigeria, generaal b.d. Olusegun Obasanjo, is gisteren naar eigen zeggen ,,warm onthaald'' door de Amerikaanse president, Bill Clinton. Obasanjo noemde zijn onderhoud van een half uur met Clinton ,,zeer bemoedigend''. Een woordvoerder van het Witte Huis zei dat de ontmoeting ,,de brede en toenemende samenwerking tussen onze beide regeringen onderstreept''.

De ontvangst van Obasanjo in het Witte Huis laat er geen twijfel aan bestaan dat de VS zijn verkiezingsoverwinning als legitiem beschouwen, terwijl de uitslag in Nigeria wordt aangevochten door de verliezer, ex-minister van Financiën Olu Falae. Gisteren hoorde het Nigeriaanse Hof van Beroep de eerste getuige in deze zaak. De statisticus Samuel Olusola verklaarde dat de officiële opkomstcijfers, vergeleken met de beschikbare bevolkingsgegevens, wijzen op grootschalige verkiezingsfraude. Volgens de officiële uitslag heeft Obasanjo gewonnen met 63 procent van de stemmen.

Een functionaris van het Amerikaanse State Department herhaalde gisteren het eerder ingenomen standpunt dat er sprake is geweest van ,,onregelmatigheden en tekortkomingen'' bij de presidentsverkiezingen in Nigeria, maar dat de uitslag ,,in grote lijnen een afspiegeling is van de Nigeriaanse volkswil''. Het Witte Huis liet gisteren weten dat ,,de VS vastbesloten zijn Nigeria te helpen in Afrika zijn plaats in te nemen als democratische en economische leider''. Nigeria is met ruim 100 miljoen inwoners het volkrijkste land van het continent en speelt een hoofdrol bij vredesoperaties in West-Afrika.

In afwachting van zijn ambtsaanvaarding op 29 mei maakt Obasanjo een goodwill-tournee langs een aantal Westerse hoofdsteden, waarbij hij aandringt op politieke en economische steun. De Nigeriaanse economie is onder het militaire bewind van de vorig jaar overleden generaal Sani Abacha uitgehold door corruptie en wanbeheer en de crisis is verergerd door de lage wereldmarktprijs voor ruwe olie, 's lands belangrijkste deviezenbron. Nigeria's buitenlandse schuld bedraagt 29 miljard dollar.

Obasanjo sprak in Washington ook met minister van Financiën Robert Rubin en met functionarissen van de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds. Een lid van Obasanjo's delegatie noemde de besprekingen ,,zeer positief''. ,,We ontmoeten veel geestdrift over de democratie in Nigeria en iedereen lijkt zeer bereid om te helpen'', zei hij. (AP, Reuters)