CANARD A L'ORANGE

Bijna iedere keer als ik bij mijn poelier kom heeft hij wat heerlijks. Dit keer schitterende Barbarijse eenden (tamme eenden uit Zuid-Frankrijk). Ik kocht er een en vond thuis deze begeleidende ingrediënten: citroenen, sinaasappels, bouillon, citrusbladen en gember. Voor een oosterse draai aan dit beroemde gerecht uit de klassieke Franse keuken kon het niet beter. Schil twee van de sinaasappels met een dunschiller en leg de schil weg. Pers het sap uit de drie sinaasappels en doe het in een kom. Pers het sap uit de citroen, giet het bij het sinaasappelsap en zet het weg. Doe de suiker en azijn in een zware pan en zet die op een laag vuur. Laat dit mengsel verhitten onder af en toe roeren tot de suiker opgelost is en tot een goudgele siroop is ingekookt. Dit kan ca. 10 minuten duren en moet op een heel laag vuur gebeuren om te voorkomen dat de siroop aanbrandt. Giet er het sinaasappel- en citroensap en de bouillon bij en voeg dan de citrusbladen en stukjes gember toe. Breng het mengsel op een middelhoog vuur aan de kook. Draai dan het vuur iets lager zodat het mengsel zachtjes kookt. Laat het 45 minuten tot 1 uur inkoken tot de saus dik genoeg is om aan een lepel te blijven hangen. U kunt de saus van tevoren maken. Snijd de sinaasappelschil julienne. Breng een kleine pan water aan de kook, voeg de sliertjes sinaasappelschil toe en blancheer ze ca. 2 minuten. Giet ze over in een zeef en laat ze schrikken onder koud water. U kunt de schilletjes wegzetten of door de saus scheppen; ze moeten vlak voor het serveren door de saus geschept worden tot ze net doorgewarmd zijn. Verwarm de oven voor op 220° C. Bestrooi de eend van binnen en van buiten met zout en peper. Stop de sinaasappel en citrusbladen in de buikholte en leg de eend op een rooster op een bakplaat. Zet de eend in de oven en laat 45 min. tot 1 uur roosteren, waarbij u hem af en toe met het uitgelopen vet bedruipt tot het vel knapperig en het vlees roze is. Snijd beide bouten en borststukken van de eend en leg ze op voorverwarmde borden. Schep de saus erop en serveer.