Beslissing over Pinochet op 15 april

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Jack Straw, zal de kwestie-Pinochet uiterlijk 15 april in heroverweging nemen. Straw geeft de partijen in de zaak tot 7 april de tijd om nieuwe bewijslast aan te voeren, zo is gisteren bekend gemaakt. Na het oordeel vorige week van de Britse Law Lords, dat de Chileense oud-dictator Agusto Pinochet alleen vervolgd kan worden voor misdaden begaan onder zijn regime vóór 1988, besloot Straw tot een heroverweging van de kwestie. Het aantal aanklachten tegen Pinochet is door het oordeel van de Lords namelijk drastisch afgenomen - de meest flagrante schendingen van de rechten van de mens werden immers begaan vóór 1988. De partijen in de zaak, waaronder Amnesty International, krijgen tot volgende week woensdag de tijd om aanklachten te herformuleren of uit te breiden met nieuwe gevallen van marteling ná 1988. Volgens juridische bronnen onderzoekt de Britse regering of het mogelijk is Pinochet in Londen te berechten in het geval dat de gevraagde uitlevering van de oud-dictator aan Spanje niet doorgaat, meldt het Spaanse dagblad El País.