Benin kiest tussen 35 partijen

De parlementsverkiezingen die gisteren zijn gehouden in het West-Afrikaanse Benin, dat op het continent geldt als paradepaardje van de democratie, zijn vreedzaam verlopen en de opkomst was hoog. Aan de verkiezingen voor de 83 zetels tellende volksvertegenwoordiging deden 2.905 kandidaten mee van 35 partijen.

Van de bijna 6 miljoen Beninezen zijn 2,74 miljoen stemgerechtigd. Analisten voorspelden vanmorgen een nek-aan-nek race tussen de partijen van de regerende coalitie, die president Mathieu Kérékou steunt, en de oppositie. Benin, een voormalige Franse kolonie, was het eerste land in Afrika dat na de Koude Oorlog brak met het een-partijsysteem. De gewezen marxist Kérékou ruimde in 1990 na een verkiezingsnederlaag het veld. Zijn opvolger, Nicéphore Soglo, verloor op zijn beurt de verkiezingen van 1996, en Kérékou keerde terug als president. (AFP, Reuters)