Bang voor wraak

In de stad Prizren wordt de Albanese bevolking volgens Cegu Sokoli niet systematisch verjaagd. Sokoli, zelf inmiddels met haar man veilig in Albanië aangekomen, vertelt dat de Serviërs dit weekeinde met lijsten kwamen waarop de namen stonden van families die weg moesten. Maar volgens haar proberen ook de andere Albanezen de stad te ontvluchten, omdat ze inmiddels doodsbenauwd zijn. Albanese vrienden, die Sokoli en haar man met de auto naar de grens zouden brengen, zagen daar van af uit vrees voor wraak.

Sokoli zag bij haar vertrek hoe Servische milities de straat in beslag namen, winkels plunderden en huizen vernielden. Ze waren, behalve met vuurwapens, bewapend met zware messen en handgranaten. Sokoli vreest dat dit het moment is waarop oude vetes worden uitgevochten. Serviërs die ruzie hebben met Albanese families zien hun kans schoon.

Sokoli heeft gezien hoe de Serviërs Albanese vrachtwagens in beslag nemen en ze volladen met wapens. De vrachtwagens worden in bevolkte Albanese wijken neergezet, waar ze veilig zijn voor bombardementen van de NAVO. ,,Ik heb tanks zien staan in busstations, in een ziekenhuis en bij een begraafplaats'' vertelt Sokoli, die eraan toevoegd dat ook het gerucht gaat dat tanks dwars door muren van Albanese huizen worden gereden om ze in veiligheid te brengen. (The Independent)