AOT na mislukte fusie uit de gratie

Het hoekmansbedrijf AOT heeft vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs een fors koersverlies geleden. Het aandeel verloor ruim 12 procent nadat gisteravond bekend werd dat de voorgenomen fusie met Labouchere niet doorgaat. AOT noteerde aan het eind van de ochtend 10,80 euro. De fusie tussen AOT en Labouchere zou zijn afgeketst op de weigering van AOT-directeur De Boer om leiding te geven aan de nieuwe organisatie.

Op de beurs kwam die verklaring niet erg geloofwaardig over. ,,Driekwart jaar praat je over die fusie en dan ineens heb je er geen zin meer in'', schetste een handelaar de situatie.

Hoekmansbedrijf Van der Moolen boekte een opmerkelijke winst van 1,50 euro op 59,20. Op de beursvloer bestond niet de indruk dat dit een gevolg was van het afblazen van de fusie van AOT en Labouchere. Het aandeel was gewoon wat ver weggezakt, luidde de verklaring.

De omzetten aan het Damrak waren in de ochtenduren ,,dramatisch dun'', zoals een effectenmakelaar het omschreef. De AEX-index bleef met een stijging van 1,61 punten nagenoeg op zijn plaats. Met het lange paasweekeinde voor de deur en tegen de achtergrond van de onzekerheid over situatie rondom Kosovo. zijn beleggers niet bereid risico's te nemen of grote posities in te nemen.

Beleggers reageerden vanmiddag terughoudend op de winstcijfers van ING. Hoewel de winst van de bank/verzekeraar vorig jaar met een miljard gulden is toegenomen tot 5,88 miljard toonden ze zich niet tevreden. De koers zakte na het middaguur met vijftig eurocent naar 50,70. Door de problemen met ING Barings is de winst van de bankenpoot gedaald. De winstgroei van ING is geheel te danken aan de aankoop van nieuwe bedrijven. Die zorgden voor een bijdrage aan de nettowinst van bijna 1,4 miljard. De Belgische Bank Brussel Lambert was goed voor 1,1 miljard. ING heeft het afgelopen jaar ook Equitable of Iowa en Furman Selz overgenomen. Aegon, dat een boekwinst van 1 miljard moet missen nu de verkoop van Labouchere niet doorgaat, steeg 40 eurocent tot 84,30 euro.