Ajax betaalt 8 miljoen voor Van Halst (29)

Jan van Halst voetbalt vanaf volgend seizoen in het shirt van Ajax. De 29-jarige aanvoerder van FC Twente tekende gisteren een vierjarige arbeidsovereenkomst bij de landskampioen.

Van Halst had bij FC Twente een doorlopend contract tot medio 2002. Ajax heeft een afkoopsom van acht miljoen gulden betaald aan de Enschedese club, die met het verdiende geld minstens twee nieuwe spelers wil contracteren.

Van Halst is bij Ajax de beoogde opvolger van Danny Blind, die na dit seizoen zijn loopbaan beëindigt. In tegenstelling tot Blind die als aanvallend ingestelde libero speelt, voetbalt Van Halst bij voorkeur als verdedigende middenvelder.

Ajax had eerder deze maand concrete belangstelling voor de veel jongere Mark van Bommel (21) van Fortuna Sittard, maar deze speler gaf de voorkeur aan een aanbieding van PSV. Van Halst wordt op 20 april dertig jaar.

Volgens Ajax-trainer Jan Wouters mag Van Halst niet als tweede keus worden bestempeld. De oud-international is altijd gecharmeerd geweest van de kwaliteiten van Van Halst, die in voetbalkringen als een `type-Wouters' wordt bestempeld. Beide Utrechters staan bekend om hun kromme benen, hun tactisch inzicht en hun onverzettelijkheid. Wouters: ,,Ik kan me wel vinden in die vergelijking. Van Halst is ook een leidersfiguur die balans kan brengen in het elftal.''

Van Halst begon zijn profloopbaan in het seizoen 1988-1989 bij FC Utrecht. In het daaropvolgende speeljaar was hij actief voor FC Wageningen. Sinds 1990 is hij een leidinggevende speler bij FC Twente. Hij stond de afgelopen jaren in de belangstelling van verschillende clubs, maar zijn zaakwaarnemer Ger Lagendijk kon de kritisch ingestelde speler aanvankelijk niet verleiden tot een contractbreuk bij FC Twente. Gistermorgen trainde Van Halst nog in het Arke-stadion. Gistermiddag kreeg hij ,,volkomen onverwacht een droomaanbieding van een droomclub''.

Van Halst heeft naar eigen zeggen geen moment getwijfeld, toen Lagendijk gisteren met een aanbieding van Ajax op de stoep stond. In tegenstelling tot veel andere spelers van provinciale clubs is hij niet bang voor de grote concurrentie bij de Amsterdamse club.

,,Ik ben juist zeer vereerd. Ik hoorde de laatste tijd veel geruchten en gelukkig is er niet alleen rook maar ook vuur in de Arena'', sprak Van Halst gisteravond voordat hij zijn zoontje naar het ziekenhuis bracht voor een spoedopname.