Aftrap kaartverkoop EK

Een nieuwe methode van het bestellen van kaartjes moet voorkomen dat het voetbaltournooi EK 2000 dezelfde problemen kent als de WK in Frankrijk.

Nog geen minuut na de opening van de officiële Euro 2000 Internetsite kwam afgelopen maandagmiddag het eerste aanvraagformulier voor kaarten voor het Europees Kampioenschap voetbal binnen. Een Engelsman uit Londen had de primeur. Inmiddels hebben al meer dan tienduizend mensen zijn voorbeeld gevolgd.

De organisatie van Euro 2000, met 31 wedstrijden na het WK-voetbal en de Olympische Spelen het grootste sportevenement ter wereld, is begonnen met de verkoop van de eerste 400.000 van de in totaal 1,2 miljoen kaarten. Tot uiterlijk 7 mei kunnen voetbalfans in binnen- en buitenland maximaal twee kaarten per wedstrijd bestellen. Dat kan door een aanvraagformulier te posten, faxen of via Internet te versturen. Als de vraag het aanbod overtreft, geldt niet `wie het eerst komt wie het eerst maalt', maar wordt door een notaris geloot wie er kaarten krijgt.

Het is zover, riep de Noor J. Hammer eergisteren op Internet uit. Billetter Til fotball EM i 2000 i Belgia/Holland er nå lagt ut for salg. Gå hit for bestilling: http://www.euro2000.org/. Creditcardnummer geven aan een computer, zodat het ergens door de ruimte gaat zweven? Linke soep, volgens veel Nederlanders. Maar voor buitenlandse bezoekers lijkt de Internetoptie een uitkomst.

Volgens Joost Schuijff, mede-oprichter van Bibit, een snel groeiend bedrijf dat veilige betalingen over het Internet mogelijk maakt, ziet het on-line verkoopsysteem er veilig uit. ,,Euro 2000 maakt gebruik van een zogeheten secure server, daar zijn ze ook toe verplicht trouwens. Verder moet je op het Internet verplicht én je naam én je adres én je creditcardnummer geven. Zo kunnen ze bij de creditcardmaatschappij verifiëren of alles klopt.''

Als een valse naam wordt ingevuld op het Internet, maar met een bestaand creditcardnummer, krijgt de aanvrager op dit moment toch een bevestiging dat de kaarten zijn besteld. Dat kan, volgens Schuijff. ,,Ze checken dat off-line. Als ze netjes zijn, sturen ze later een e-mailtje dat de gegevens niet klopten en dat je het nog een keer kan proberen.''

Na de chaos die vorig jaar in Frankrijk tijdens het WK-voetbal rondom de kaartverkoop was ontstaan heeft Euro 2000 gekozen voor wat ze noemen ,,een eerlijk en open systeem''. De manier van bestellen maakt het volgens een woordvoerder van Euro 2000 lastig voor zwarthandelaren. Omdat bij het aanvragen van de kaartjes naam, adres en creditcardnummer moeten worden opgegeven, is het niet mogelijk om een uurtje later nog eens voor dezelfde wedstrijd twee kaarten te kopen. Wie dat toch probeert krijgt helemaal geen kaarten, verzekert Euro 2000. Bovendien wordt op elk kaartje de naam van de besteller geprint. ,,Bij de stadions kunnen we dat controleren'', aldus de woordvoerder van Euro 2000.

Een woordvoerder van Ticket Unlimited, een bedrijf dat bemiddelt in kaartjes, maakt zich geen zorgen over de pogingen van de organisatie om zwarthandel tegen te gaan. ,,Dat probeerde de organisatie van het WK in Frankrijk ook, maar toch werd er veel doorverkocht.'' Het bedrijf heeft nog geen kaarten besteld. ,,Dat hoeft ook niet. Ik koop kaarten op van mensen die ze kwijt willen. Die komen wel naar mij toe als het EK dichterbij komt. Die verkoop ik dan voor een hoger bedrag door.'' Formeel is het verboden om de `persoonsgebonden' kaarten door te verkopen, maar volgens Ticket Unlimited voorkomt dat de handel niet. ,,In Frankrijk stonden er ook namen op en die persoonsgebonden clubcard is ook mislukt.'' Eind juni zal de organisatie de eerste kaartjes toewijzen. Euro 2000 wordt gespeeld in Nederland en België.