5 Miljoen beloning topman Unilever

Morris Tabaksblat heeft in 1998 ruim 5 miljoen gulden ontvangen als bestuursvoorzitter van het levensmiddelenconcern Unilever, het op één na grootste Nederlandse bedrijf. Daarvan was 2,2 miljoen salaris, twee ton onkostenvergoeding en negen ton bonus. Hij verdiende 1,76 miljoen gulden met het verzilveren van optierechten.

Bij uitgeversconcern Reed Elsevier kreeg de op 1 juli met pensioen gestuurde vice-voorzitter Paul Vlek (54) een gouden handdruk mee van 4,67 miljoen gulden, ofwel twee jaarsalarissen inclusief bonus en pensioen. Bestuursvoorzitter Herman Bruggink zag af van een bonus van 505.298 gulden over 1997. Zijn beloning steeg van 1,49 miljoen in 1997 tot 1,63 miljoen gulden in het afgelopen jaar. Bruggink (52), die bereid is gevonden om aan te blijven tot een nieuwe topman is gevonden, krijgt daarvoor een extra uitkering van een half miljoen gulden.

Deze cijfers zijn te vinden in de jaarverslagen van Unilever en Reed Elsevier, twee multinationals die half Brits en half Nederlands zijn en op grond van de Britse beursregels individuele beloningen publiceren. Als enige op het Damrak genoteerde bedrijven verstrekken ze die gegevens ook in Nederland – een gebruik dat overigens meer wordt gewaardeerd door de aandeelhouders dan door de bestuursleden zelf. Andere Nederlandse bedrijven beperken zich tot de beloning van de raad van bestuur als geheel.

Tabaksblat, die vorig jaar bij Wim Kok tegen fiscale verzwaring van optieregelingen pleitte, oefende in 1998 opties uit op 22.884 aandelen en behaalde een winst van zo'n 77 gulden per aandeel. Zijn overige optierechten zijn, bij de slotkoers van gisteren, ruim 7 miljoen gulden waard.

Antony Burgmans, die in mei Tabaksblat opvolgt, ontving een salaris van 1,3 miljoen en een bonus van een half miljoen. Met opties verdiende hij vorig jaar 1,63 miljoen gulden. Zijn uitstaande optierechten zijn, volgens de slotkoers van gisteren, ongeveer 4 miljoen gulden waard.

Bovenstaande bedragen vallen in het niet bij de beloning voor Jack Welch, topman van het Amerikaanse General Electric. Hij verdiende in 1998 20 miljoen gulden salaris en heeft aandelen en optierechten ter waarde van 1 miljard gulden.