Wijdbroeken

Zondag bij Volendam-FC Den Bosch geweest. Oorspronkelijk om naar de aanstaande kampioen van de eerste divisie te kijken, want met acht punten voorsprong op de naaste belager (FC Groningen) mag het voor de Brabanders niet meer misgaan. En dat zal ook wel niet, want de ploeg van Martin Koopman bezit veel routiniers. Topscorer Harry van der Laan is al 35 en niemand hoeft hem te leren hoe zijn krachten te verdelen en en passant heel te blijven. Zijn verdienste is dat hij desondanks voortdurend scoort en dat kan dus alleen omdat hij een goeie voetballer is met een neus voor de goal. Hij weet als weinig anderen waar hij wanneer moet staan, vandaar die 23 treffers. Bovendien houden zijn medespelers rekening met zijn hoge leeftijd – maar wie kan een juiste definitie van dat moeilijke begrip verstrekken?

En verder heeft Van der Laan dit seizoen het geluk dat Jan Michels achter hem opereert. ,,Jantje'' Michels, vroeger van Go Ahead Eagles en recent van het Schotse Motherwell, is betrekkelijk jong en boordevol energie en animo. Hij zorgt voor een deel van de aanvoer richting Van der Laan en scoorde zondag jongstleden zelf tweemaal, daarbij De Grote Schutter zelfs overtreffend.

FC Den Bosch lijkt een succesvolle mix van ervaring en jeugd. De oudsten zijn Arnold Scholten, de `witte' van destijds Ajax en Feyenoord, en Hans Gillhaus, beiden diep in de dertig. Gillhaus beklaagde zich onlangs over het gebrek aan respect dat oudere spelers te wachten staat als zij zich na een buitenlands verblijf in hun nadagen opnieuw in Nederland melden. Hij kwam als wisselspeler maar kort binnen de lijnen, maar Scholten maakte de onverstoorbare indruk die hem vroeger ook al kenmerkte. De hamvraag wordt of dit Bossche gezelschap zich in de eredivisie zal kunnen handhaven. Volstaat het huidige tempo een klasse hoger of moeten er enkele tandjes worden bijgezet? Ik ben benieuwd, maar niet zonder zorgen. Voor zover je tenminste van echte zorgen bij een neutrale waarnemer kunt spreken.

Intussen is daar ook nog Volendam. Een titel zit er niet meer in, evenmin als winst van de vierde periode. Een verloren seizoen dus. En wellicht is er nog meer zwaar weer voor het palingdorp op komst. De microfonist raakte tenminste nauwelijks uitgesproken over het belang van de Edams-Volendamse gemeenteraadsvergadering van vandaag, waar over het financiële lot van het `andere Oranje' zou worden beslist. Het gaat om miljoenen. Weliswaar is in Volendam altijd sprake geweest van de heen-en-weerbotter, maar zo somber als momenteel stond de club er zelden voor.

Toch, als je leest wie er assistent-trainers zijn (Arnold Mühren en Johan Steur), ben je geneigd nog niet alle hoop op te geven. En wie zich even verliest in de nostalgie van de dagen van Dick Tol en diens makkers, die kan niet geloven dat van al deze oude glorie niets zal terugkeren. Maar de huidige wereld is hard. Er schenen zondag bij het thuisduel van Volendam zelfs meer supporters van Den Bosch present te zijn dan Volendammers. Om van originele wijdbroeken maar te zwijgen.