Westen: `Miloševic is verantwoordelijk'

West-Europese leiders houden de Joegoslavische president Slobodan Miloševic persoonlijk verantwoordelijk voor de wrede campagne van `etnische zuivering' in Kosovo.

De Amerikaanse vice-president Al Gore en James Rubin, woordvoerder van het State Department, zeiden gisteren dat de campagne van etnisch geweld in Kosovo neerkomt op een misdaad tegen de menselijkheid. Minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright sprak van ,,genocide'', zoals de Duitse minister Scharping eerder al had gedaan. Rubin suggereerde dat Miloševic daarvoor ter verantwoording kan worden geroepen voor het Haagse VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden.

In Washington werd tegengesproken dat de golf van geweld tegen de Albanese burgerbevolking in Kosovo het resultaat is van de NAVO-bombardementen. ,,We wisten dat Miloševic dit ging doen, maar we zullen ervoor zorgen dat hij er zo'n hoge prijs voor betaalt dat hij concludeert dat de prijs te hoog wordt en vrede nodig heeft, of dat zijn vermogen om dit te doen wordt verminderd'', aldus de woordvoerder van het Witte Huis, Joe Lockhart.

Ook andere Westerse leiders achten Miloševic verantwoordelijk. De Britse premier Tony Blair zei: ,,Voor elke barbaarse daad, elke afslachting van onschuldigen, moet Miloševic een prijs betalen die hoger en hoger uitvalt.'' De Franse president Jacques Chirac zei dat Europa op zijn grondgebied ,,geen man kan accepteren die nu al tien jaar lang operaties van etnische zuiveringen, moord en massamoord uitvoert en de hele regio destabiliseert, resulterend in meer dan 200.000 doden en miljoenen daklozen.''

De campagne van etnisch geweld van de Serviërs heeft sinds het begin van de NAVO-luchtacties rond honderdduizend mensen op de vlucht gejaagd. Ze zijn bovendien beroofd van hun huizen en, bij het verlaten van Kosovo, van hun laatste bezittingen. Zelfs als ze naar Montenegro vluchten, dat net als Servië en Kosovo in Joegoslavië ligt, moeten ze aan de grens hun laatste geld, juwelen en andere kostbaarheden afgeven en een tol van honderd mark per auto of tractor betalen. De Kosovaren die naar Albanië of Macedonië vluchten moeten hun identiteitspapieren en de nummerborden van hun auto's afstaan, kennelijk om terugkeer te verhinderen. Volgens Kris Janowski, de woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie UNHCR, bestaat er geen twijfel over dat de campagne van etnische verdrijving vanuit Belgrado wordt geregisseerd, ook al wordt ze op de grond uitgevoerd door paramilitaire eenheden. Er bestaat ook geen twijfel over het feit dat de campagne resulteert in een groot aantal moorden, zelfs al is onafhankelijke controle ter plaatse onmogelijk. Alleen al in Suva Reka in het zuiden van Kosovo zijn bij de verdrijving van de Kosovaren honderd mensen geëxecuteerd, in Landovica zestig. (Reuters, AFP, AP)