Werkloosheid Japan naar record

De werkloosheid in Japan is in februari tot boven de drie miljoen personen gestegen, het hoogste niveau in 46 jaar. Dat maakte directeur Taichi Sakaiya van het Japans Centraal Planbureau EPA vanmorgen bekend.

Sinds de invoering van de huidige berekeningsmethode in 1953 was de werkloosheid in Japan niet zo hoog. In februari zaten 3,13 miljoen Japanners (4,6 procent van de beroepsbevolking) zonder werk. De stijging van de werkloosheid is veel sterker dan verwacht. Zowel het Economisch Planbureau (EPA) als analisten gingen uit van een gelijkblijvende werkloosheid. Die was tussen november en januari stabiel op 4,4 procent van de beroepsbevolking.

Planbureau-directeur Sakaiya was teleurgesteld over de tegenvallende cijfers. ,,Ik moet eerlijk toegeven dat de cijfers voor februari slechter zijn dan verwacht. Het toont aan dat de veerkracht van de Japanse economie nog steeds erg gering is.''

De stijging van de werkloosheid wordt vooral geweten aan grote herstructureringen in productiebedrijven en in de bouwsector, ondanks grote stimuleringsprojecten van de Japanse regering. Verder schrijven steeds meer vrouwen zich in als werkzoekend.

Tegelijk met de stijgende werkloosheidscijfers maakte het EPA bekend dat de bestedingen van de Japanse huishoudens in februari met 4,1 procent waren gedaald ten opzichte van de maand februari in 1998. Vorige maand gaven Japanners gemiddeld 67,8 procent van hun inkomen uit. In januari bedroeg dat percentage nog 70,9.

De spaardrift van de Japanners in februari is de hoogste sinds 1970, toen het Centraal Planbureau deze cijfers voor het eerst bekendmaakte.

De Japanse regering verwacht dat deze cijfers achterlopen op de de echte staat van de Japanse economie. ,,De recessie in Japan bereikt nu pas het dieptepunt'', aldus de Japanse minister van Financiën Kiichi Miyazawa.

De Japanse regering stak de laatste jaren miljarden dollars in economische stimulering, terwijl bedrijven werden aangespoord te saneren om weer winst te maken.(AP, Reuters)