Voorzichtig groeien, dichtbij huis

Smiley, het gele lachende gezichtje dat in de jaren tachtig symbool stond voor jongeren die naar house muziek luisterden, is het wat gedateerd aandoende logo van Creyf's interim, de Belgische keten van uitzendbureaus die zich gisteren vijf procent marktaandeel in Nederland kocht met de aankoop van Content.

Creyf's is volslagen onbekend in Nederland. De paar vestigingen die de Belgen er al hadden, 45 in totaal, zijn het gevolg van de geruisloze overnames van de twintig vestigingen van Van den Boom uitzendbureaus (voorheen onderdeel van Forester) in het zuiden van het land en Optima Uitzendbedrijven met zeventien kantoren in West-, Midden- en Oost-Nederland.

Deze kleine aquisities verschaften de Belgen een uitkijkpost voor verdere expansie. Dezelfde strategie volgt Creyf's in Duitsland, waar het nu twaalf vestigingen heeft. In Frankrijk is Creyf's al een stap verder. Via een reeks kleine aquisities bouwde het daar een netwerk van 76 vestigingen op, niet ver van de Belgische grens in Noord- en Noord-Oost Frankrijk.

Het kenmerkt de strategie van Creyf's: voorzichtig groeien, en niet te ver van huis. Op alle markten waar Creyf's actief is is het een kleine speler. Alleen in Luxemburg zijn de Belgen marktleider. ,,Creyf's schreeuwt eigenlijk nooit iets van de daken, maar groeit intussen rustig verder'', aldus een ingewijde. ,,De grotere uitzendketens hebben het nakijken bij deze overname. Iedereen was geïnteresseerd in Content.''

Op de Brusselse effectenbeurs is het aandeel Creyf's wisselvallig. Het bedrijf, dat in handen is van de in Brussel beursgenoteerde investeringsholding Ackermans & van Haaren, boekte de afgelopen jaren weliswaar ontstuimge groeicijfers, zoals 53 procent meer omzet en 65 procent meer winst in 1998, maar die resultaten werden goeddeels veroorzaakt door aquisities. In de zomer van 1998 stond het aandeel nog op 384 euro, om daarna terug te vallen tot 250 euro en weer te herstellen tot 350 euro. Dit jaar kwam het opnieuw onder de 250 euro terecht. Gisteren sloot het op 247 euro.