Voorgenomen fusie loterijen onzeker

De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa heeft gisteren bekendgemaakt niet zonder meer in te stemmen met de voorgenomen fusie van de Staatsloterij, de Lotto en de BankGiroLoterij. De NMa vreest dat de drie partijen een machtsblok zullen vormen dat de concurrentie op een zijspoor zet.

De drie loterijen maakten vorig jaar mei bekend te willen samengaan. Als belangrijkste reden voor de samenwerking noemen de drie kansspelorganisaties verbetering van het rendement ten bate van goede doelen. Ook denken zij samen beter te kunnen concurreren met branchegenoten uit het buitenland. De NMa wil een diepgaand onderzoek naar de fusie alvorens een vergunning af te geven. De drie loterijen zetten in 1997 samen 1.633 miljoen gulden om, waarvan minder dan 400 miljoen naar goede doelen ging. (ANP)