VN willen olieconcerns in Irak toelaten

De Verenigde Naties en de Iraakse regering hebben vorige week de mogelijkheid besproken om Internationale olieconcerns en technische servicebedrijven weer toe te laten tot Irak. Dat heeft het vakblad Middle East Economic Survey (Mees) gisteren bericht. Sinds de instelling door de VN van internationale economische sancties tegen Irak, kort na de invasie van Koeweit in augustus 1990, waren activiteiten van buitenlandse bedrijven in de Iraakse oliewinning verboden.

In het kader van de `olie-voor-voedsel' overeenkomst is er nu echter sterke behoefte aan uitbreiding van de olieproductie om Bagdad aan meer middelen te helpen voor de import van medicijnen en voedingsmiddelen. Dat kan bereikt worden door hervatting van de activiteiten van diverse olieconcerns en servicebedrijven op olievelden die vóór 1990 waren ontwikkeld, aldus Mees.

(Redactie Economie)