VLSI wil boeken niet laten zien

VLSI Technology weigert vooralsnog Philips inzage te geven in zijn boeken. Dat blijkt uit een brief die bestuursvoorzitter A. Stein van de Amerikaanse chipmaker heeft verstuurd aan Philipspresident C. Boonstra.

De weigering van VLSI inzage te geven in zijn boeken is problematisch voor Philips omdat het concern daardoor niet in staat is een eventueel hoger bod op de aandelen van de chipmaker te stoelen op een gedegen analyse van de toekomstmogelijkheden van het bedrijf. De raad van bestuur van VLSI heeft iets minder dan twee weken geleden laten weten het huidige bod van Philips (17 dollar per aandeel) onvoldoende te vinden. Op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq sloot het aandeel gisteren iets boven 19 dollar.

In de brief, afgelopen zondag verstuurd, eist VLSI als voorwaarde voor inzage in zijn boeken tot 1 mei een bestand in het overnamegevecht. Op die datum zou VLSI dan naar buiten treden met een voorstel aan zijn aandeelhouders. Philips zou het bestand alleen mogen breken als duidelijk zou worden dat VLSI tussentijds onderhandelingen was begonnen met een buitenstaander.

Stein stelt dat Philips, als het inzage zou krijgen in de boeken van VLSI, zou kunnen ,,erkennen dat het bod van Philips geen reële weergave is van het uitstekende zakelijke en technologisch potentieel van VLSI''. Hij schrijft dat de orderportefeuille van VLSI recentelijk aanzienlijk is verbeterd. ,,Wij hebben bijvoorbeeld na de aanvang van uw bod de grootste opdracht uit onze geschiedenis ontvangen.'' Stein wijst er fijntjes op dat Philips als buitenstaander ,,onjuiste veronderstellingen zal blijven doen over de business van VLSI.''

Volgens een reactie die Philips' bestuurslid A. van der Poel gisteren verstuurde aan Stein suggereert VLSI ten onrechte dat Philips niet zou willen deelnemen aan de strategische besprekingen van VLSI. Volgens Van der Poel hebben de adviseurs van VLSI op het allerlaatste moment de voorwaarden aangepast waaronder Philips inzage zou kunnen krijgen in de boeken.

,,Ik heb begrepen dat onze wederzijdse adviseurs in het afgelopen weekeinde hun overleg hebben voortgezet over de voorwaarden waaronder Philips inzage kan krijgen in de niet publieke informatie van VLSI'', schrijft Van der Poel. Hij was voor het weekeinde nog optimistisch over de kansen dat Philips en VLSI het eens zouden kunnen worden over de voorwaarden waaronder Philips de boeken van de chipmaker zou mogen inzien.

Philips zou problemen hebben met het aantal dagen dat het bestand zou moeten duren en de voorwaarden waaronder dat gebroken kan worden. Een woordvoerder van Philips verklaarde vanmorgen dat de onderhandelingen met VLSI over toegang tot de boeken van VLSI worden voortgezet.