Virus verstoort e-mailverkeer

Het Internet wordt sinds enkele dagen overspoeld door miljoenen geïnfecteerde e-mailberichten die door een nieuw virus worden verstuurd. Het zogeheten Melissa-virus heeft met name in de VS voor veel overlast en economische schade gezorgd. Grote bedrijven als Microsoft en Intel zagen zich genoodzaakt hun e-mail voorzieningen enige tijd af te sluiten, omdat het virus hun computernetwerken dreigde lam te leggen.

Melissa, een zogeheten Word macro-virus, maakt gebruik van beveiligingslekken in de veel gebruikte tekstverwerker Microsoft Word en de e-mail programma's Microsoft Outlook en Outlook Express. Als iemand een met Melissa besmet document opent, wordt het virus actief, start het het mailprogramma Outlook en verstuurt het vijftig boodschappen onder de naam van de ontvanger. Het virus is te herkennen aan e-mails die als onderwerp hebben "Important message from..." gevolgd door de naam van de afzender. Als attachment is een Word-document meegestuurd, list.doc geheten, dat een lijst met adressen van pornowebsites bevat.

Volgens computerbedrijf Network Associates, dat anti-virusprogramma's maakt, werd het Melissa-virus afgelopen vrijdag gelanceerd in de nieuwsgroep alt.sex. Network Associates zegt nooit eerder een virus te hebben gezien dat zich zo snel verspreidt. Het gerenommeerde en doorgaans zeer terughoudende beveiligsinstituut Computer Emergency Response Team (CERT) sloeg direct alarm.

De Amerikaanse FBI is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de makers van het virus, dat geen gegevens vernietigt.

Voor meer informatie over het virus www.nrc.nl/Doc