UIT DE KENNEDY KEUKEN (4)

In Cooking for Madam, het kookboek dat Martha Sgubin schreef over haar jaren als spil van het huishouden van Jacky Kennedy (zie recepten van 3, 8 en 15 maart), vertelt Sgubin dat ze haar aanstelling uiteindelijk aan de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis te danken heeft. Na een recommandatie uit zeer gegoede Franse kringen en een kennismakingsgesprek met Jacky, kon haar toekomstige werkgeefster maar niet beslissen over Sgubin.

De doortastende Onassis, toen reeds aanwezig in het leven van Jacky, dronk in Parijs een kopje thee met Sgubin en oordeelde dat ze O.K. was voor the job. Na de dood van Onassis, zo schrijft Sgubin, werden de maaltijden een stuk eenvoudiger: ,,lighter and leaner food.' Wanneer uncle Teddy kwam eten, kreeg hij vaak zijn lievelingssalade van gekookte kreeft. Light, lean and luxurious, zou ik zeggen.

Bereiding: Kook de maïskolven in kokend en gezouten water tot de korrels gaar zijn. Zet de kolven rechtop en snijd de korrels van de kolven af. Kook de kreeften ombeurten in kokend en gezouten water (1 eetlepel zout op 1 liter water) gedurende 12 minuten precies. Snijd staarten en klauwen los, kneus het beschermende pantser, haal het kreeftenvlees eruit en snijd dit in handzame stukjes. Snijd het vruchtvlees van tomaten en avocado's in blokjes. Vermeng kreeft, maïskorrels, tomaten en avocado's met elkaar in een glazen slakom en strooi er zout en peper naar wens over. Klop een sausje van mayonaise en melk, roer er de dille doorheen en schep de saus luchtigjes door de kreeftensalade. Koel serveren. Te oordelen naar het aantal kreeften is deze salade wel voldoende voor vier tot zes personen.