Slot Dow-Jonesindex boven 10.000

Toch nog onverwacht sloot de Dow Jones in New York, de belangrijkse aandelenindex ter wereld, gisteren boven de magische grens van 10.000 punten. Gesteund door positief fusienieuws stegen de koersen op Wall Street aan het einde van de dag met 185 punten tot een slot van 10.006,78.

Beleggers waren onder meer enthousiast over het bericht dat de Britse oliemaatschappij BP Amoco overweegt Arco over te nemen voor 25 miljard dollar in aandelen. Daardoor stegen alle oliefondsen in waarde. Andere belangrijke stijgers onder de dertig fondsen van de Dow Jones waren de bank JP Morgan, computerproducent IBM en het conglomeraat General Electric.

De ongerustheid over de bombardementen in Joegoslavië had voor het weekeinde voor een lichte terughoudendheid gezorgd, maar gisteren schudden beleggers die van zich af. Er werd meer gelet op de verwachte winstcijfers over het eerste kwartaal die vanaf eind deze week bekend worden. Het voorproefje van twee zakenbanken (Morgan Stanley en Goldman Sachs) was bemoedigend. Optimisme is er ook over de constante instroom van geld voor beursemissies. In de eerste twee maanden van dit jaar ging er 22 miljard dollar in nieuwe fondsen, 35 procent meer dan vorig jaar. Bovendien wordt verwacht dat de Fed vandaag de rente in de VS ongewijzigd zal laten.

Analisten begonnen gisteren al meteen over de volgende mijlpaal. De opmars naar de eerste 1.000 duurde zeventig jaar, de eerste 10.000 heeft 103 jaar geduurd. Volgens sommigen kan de 20.000 nu in vijf jaar worden gehaald bij een groei van ongeveer 15 procent per jaar en een dalende rente. Andere analisten zijn voorzichtiger en wijzen op de astronomisch hoge en nog nooit eerder vertoonde koers-winstverhouding van de beursfondsen op dit moment. Die verhouding geeft aan hoe duur – de gemiddelde prijs is 34 keer de winst per aandeel – de aandelen zijn.

Eerder deze maand was de Dow-Jonesindex tijdens de handel al vier keer door de 10.000 gestoten, maar vervolgens weer weggezakt. Ook gisterochtend leek de grens onbereikbaar, tot een forse stijging aan het einde van de middag tot een niveau van 10.036. Het werd daarna nog spannend. Een snelle daling om tien voor vier lokte een gebrul van protest uit op de vloer – wat mogelijk handelaren ervan weerhield om hun winst te pakken. De index stokte op 10.004 en steeg daarna om vier uur weer tot het slot van 10.006,78.