Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over een vrouw die zes specialisten en een huisarts voor het medisch tuchtcollege daagt. Zij verwijt de medici grove fouten en nalatigheid in de behandeling van haar dochter die op negentienjarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleed. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova. Aandacht voor de delegatie van de Russische premier Primakov die in Belgrado een oplossing hoopt te vinden voor het conflict van de NAVO rond Kosovo. Verder een portret van de soulzanger Marvin Gaye die op 1 april 1984 werd doodgeschoten door zijn vader en in 1982 met de hit Sexual healing onsterfelijk werd. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Big city. Eerste aflevering van een serie waarin jongeren uit wereldsteden over hun dagelijks leven in de stad vertellen. In deze uitzending beelden en commentaar uit Kaapstad. Ned.2, 18.55-19.25u.

Counterblast. Vanavond wordt de feministische kijk op man en gezin onder de loep genomen: Who's failing the family. BBC2, 20.30-21.00u.

Histories: Hitlers helpers. Serie over de kopstukken van het nazi-regime. Op 7 februari 1979 was er paniek op het strand van Bertioga in Brazilië. Een oudere man was een eindje gaan zwemmen, in moeilijkheden geraakt en verdronken. Zes jaar later werd het lijk officieel geïdentificeerd en het bleek het gaan om Joseph Mengele, de Engel des Doods van Auschwitz. Canvas, 20.55-21.45u.

Supernatural. Dolfijnen hebben een sonarsysteem waarmee ze in staat zijn ongeboren dolfijntjes te `zien'. Olifanten kunnen over kilometers lange afstanden communiceren d.m.v. aardtrillingen. En gras `schreeuwt' als het wordt gemaaid. BBC1, 21.30-22.00u.

37°. In Duitsland is het aantal zelfmoorden al jaren hoger dan het aantal verkeersdoden. Onder jongeren onder de twintig jaar is het zelfs doodsoorzaak nummer twee, en de slachtoffers worden steeds jonger. ZDF, 22.15-22.45u.

Overleven. De mens heeft zijn gevoel voor humor en zijn lach altijd beschouwd als een bewijs van een unieke plaats in de evolutie. Maar uit onderzoek blijkt dat ook dieren humor hebben en apen en ratten kunnen lachen. Canvas, 23.10-23.50u.

Gemengde gevoelens. Reportage en interview naar aanleiding van voorafgaande Amerikaanse tv-film When husbands cheat over overspelige echtgenoten. Afl.: Seksverslaving. VRT, 21.55-22.25u.

De Clintons: Liefde in het teken van de macht. Eerste van een driedelige Britse reportage over het huwelijk van Bill en Hillary Clinton. Ondanks de vele financiële en persoonlijke schandalen wisten zij het tot het Witte Huis te brengen. Net5, 22.55-23.55u.

AMUSEMENT

Het leven volgens Midas Dekkers. Eerste aflevering van een serie dagelijkse afleveringen waarin bioloog Midas Dekkers vanavond in gaat op de vraag waarom zoveel vrouwen verslaafd zijn aan het moederschap. Ned.3, 19.26-19.58u.

PRAATPROGRAMMA

Ongelooflijke verhalen. Over de zedenaffaire in Maurik waar vorig jaar augustus een echtpaar werd gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van een achttal minderjarige buitenlandse kinderen. De kinderen brachten via een uitwisselingsorganisatie hun vakantie bij het echtpaar door. In deze uitzending gaat het over de vraag waarom de politie niet eerder ingreep. Ned.1, 22.22-23.05

Barend & Van Dorp. Gesprek met tekstschrijver en zanger Robert Long. Hij zingt Vlinders. Verder wielrenner Michael Boogerd en voormalig Ajax-speler Sjaak Swart. RTL4, 23.15-24.00u.

KUNST

Close up. Portret van Daniel Liebeskind, ontwerper van `Spiral' – een radicale uitbreiding – van het Victoria en Albert Museum. BBC2, 22.30-23.00u.