Rwanda-tribunaal laat verdachte vrij

Tot woede van België heeft het internationale Rwanda-tribunaal in de Tanzaniaanse stad Arusha gisteren een Rwandese ex-legerofficier die was beschuldigd van de moord in 1994 op tien Belgische VN-militairen in Rwanda, vrijgelaten. De man werd later echter opgepakt door de Tanzaniaanse autoriteiten, die zich beraden of ze hem aan België of Rwanda zullen uitleveren. Eerder deze maand had de aanklager de aanklacht van misdaden tegen de menselijkheid tegen de man, Bernard Ntuyahaga, ingetrokken in de verwachting dat hij vervolgens kon worden overgedragen aan de Belgische autoriteiten. Maar dit plan mislukte toen de rechters van het VN-tribunaal vervolgens tot zijn onmiddellijke vrijlating opdracht gaven. Volgens een woordvoerder van het tribunaal wilden zij niet de indruk wekken hem aan een regering uit te leveren. (Reuters, AFP)