Rwanda gaat voor het eerst sinds genocide stemmen

In Rwanda worden dezer dagen de eerste verkiezingen gehouden sinds de genocide van 1994. Maandag en dinsdag kiezen de Rwandezen bestuurders voor de cellules, de kleinste bestuurlijke eenheid van het land. Ondanks stortregens bleek de opkomst gisteren opvallend hoog; op sommige plaatsen kwam liefst 90 procent van de kiesgerechtigden stemmen.

Om verdeeldheid langs etnische lijnen te voorkomen, brengen de kiezers hun stem niet uit op kandidaten die partijen vertegenwoordigen, maar op niet-partijgebonden individuen. Bij de werving van kiezers was een beroep op partijpolitieke, etnische of religieuze loyaliteiten streng verboden. De cellules hebben gemiddeld 250 tot 1.500 inwoners. De dezer dagen verkozen functionarissen kiezen woensdag afgevaardigden voor de secteurs, de naasthogere bestuurslaag.

De Rwandese regering, waarin sinds 1994 Tutsi's domineren, heeft de hoop uitgesproken dat deze plaatselijke verkiezingen de basis leggen voor democratischer verhoudingen en bijdragen aan verzoening tussen de meerderheid van Hutu's en de Tutsi-minderheid. Enkele kiezers toonden zich sceptisch over het nagestreefde niet-etnische karakter van de stembusgang. ,,Wij staan achter onze Tutsi-broeders en de Hutu's kiezen voor hun Hutu-broeders'', zei een Tutsi-vrouw die in de hoofdstad Kigali wachtte voor een stembureau. ,,Wij maken geen kans, want zij (de Hutu`s) zijn met zovelen.''

De hoge opkomst lijkt niet alleen ingegeven door geestdrift over deze opening naar democratie. ,,Ik ben bang dat als ik mijn stem niet uitbreng op een bepaalde persoon, dit later problemen oplevert'', zei een kiezer.

Paul Kagame, vice-president en sterke man van Rwanda, gaf gisteren toe dat deze verkiezingen een test zijn voor wat zijn regering heeft bereikt op het stuk van nationale verzoening. ,,We zijn er in deze vijf jaar in geslaagd onze mensen bepaalde waarden bij te brengen. We zullen zien wat de uitkomst is'', zei hij. Verkozen kandidaten krijgen een training, wat volgens critici neerkomt op een poging van de regering om hen te controleren nadat ze hebben geholpen bij de legitimering van het huidige minderheidsbewind.

(AP, Reuters)