`Record is buitengewoon iets voor heel Amerika'

Met een gepast feestje vierde Wall Street gisteren het eerste slot boven de tienduizend. ,,Tien jaar geleden werd New York afgeschreven en kijk nu eens'', aldus burgemeester Giuliani.

Brian Babakian uit Chatham, New Jersey speelt op school mee in het aandelenspel. ,,We krijgen met een groepje 100.000 dollar en dan gaan we kopen en verkopen in pakketten van honderd'', legt de tienjarige jongen. ,,We hebben laatst 21.000 dollar gewonnen met Coca-Cola.''

Brian stond gistermiddag samen met zijn moeder, zijn broertje en een vriendje op het persbalkon van de beursvloer. ,,Mijn neefje werkt hier'', vertelt moeder, ,,vandaar dat we hier binnen konden komen.''

Ze vinden het wel spannend dat de Dow misschien boven de tienduizend sluit, maar het wachten is lang. Moeder kan ook nergens vinden waar het nummer van de Dow-Jonesindex is. Op de enorme lichtbanken langs de wanden flitsen tientallen cijfers aan en uit. De Dow-Jonesindex is genoteerd als INDP. Broer Matthew, die pas vijf is, gaat op de vensterbank zitten, want hij is moe.

,,Jongens, ik heb net van de bewakingsbeambte hier wat historische informatie gehoord'', zegt moeder. ,,Over drie jaar gaat de beurs verhuizen. Het is hier te klein geworden, maar omdat de beurs een monument is mag er niet worden verbouwd. Daarom gaat alles wat je hier ziet over een paar jaar verhuizen naar de overkant van de straat.''

Ray Pellecchia, een van de perswoordvoerders van de New York Stock Exchange loopt rond om het geheel in goede banen te leiden. Hij trad in 1988 in dienst bij het bedrijf. ,,Ik geloof dat de index toen ergens in de tweeduizend stond'', zegt hij. Heeft Pellecchia toen al zijn geld in aandelen gestoken? ,,Nee, maar dat was wel het moment dat ik zelf ben gaan beleggen.''

De NYSE geniet dezer dagen een ontzaglijke belangstelling van nationale en internationale media. Het doorbreken van de 10.000 staat symbool voor de enorme stijging die de beurs heeft doorgemaakt en de winsten die individuele beleggers hebben gemaakt. ,,Dit zegt heel veel over de positieve vooruitzichten van beleggen op lange termijn'', weet Pellecchia.

Onmiddellijk na afloop van de handel mag de pers op de beursvloer, waar Grasso samen met burgemeester Rudy Giuliani en John Prestbo van uitgever Dow Jones in de gang naar de zogeheten blue room een persconferentie geven. Fotografen roepen en Grasso zet nog even een petje op met `Dow 10.000' op. ,,Als mijn haar maar niet door de war raakt'', zegt Grasso, die kaal is.

,,Vandaag is het dan eindelijk echt gebeurd'', begint Grasso. ,,Dit is een buitengewoon iets voor heel Amerika. Zeventig miljoen Amerikanen zijn direct betrokken bij de beurs en 130 miljoen indirect. De kracht van de beurs weerspiegelt de kracht van de Amerikaanse economie.'' Burgemeester Giuliani, die geen gelegenheid voorbij laat gaan om op televisie te komen, doet ook een duit in het zakje. ,,Dit laat zien hoe goed de New-Yorkse en Amerikaanse economie presteren. Tien, vijftien jaar geleden werd New York afgeschreven en kijk nu eens.''

Grasso heeft ook John Prestbo van Dow Jones laten overkomen. Prestbo is een soort schatbewaarder van de Dow-Jonesindex. De index telt dertig fondsen die gezamenlijk representatief worden geacht voor de stand van zaken in de industrie. De redactie van de Wall Street Journal houdt toezicht op de representativiteit. Om de paar jaar worden er fondsen uitgegooid en vervangen door anderen.

,,Het allereerste slot in 1896 was iets van veertig punten en nog wat'', zegt Prestbo. ,,Ik wil Charlie Dow bedanken. Zijn experiment is een uitstekend initiatief gebleken dat het nu al meer dan 102 jaar volhoudt.''

Buiten op de hoek van Broadway en Wall Street staat Kazi Enanulhaq met een stalletje jeugdboeken. Hij heeft absoluut geen weet van wat zich in de beurs afspeelt. De Dow-Jonesindex zegt hem niets en hij heeft geen aandelen. Hoe was Enanulhaqs handel gisteren? ,,Het was vandaag geen slechte dag, maar ook geen goede'', zegt hij. Enanulhaq is vijf jaar geleden uit Bangladesh naar New York is gekomen. ,,Maandag is meestal niet zo goed, dinsdag vaak ook niet. Gelukkig is het vandaag mooi weer, dat maakt een groot verschil.''