Primakov praat met Miloševic

De Russische premier Jevgeni Primakov heeft vanochtend in Belgrado overlegd over beëindiging van het geweld. De luchtacties van de NAVO worden intussen nog geïntensiveerd.

Primakov en zijn ministers Sergejev en Ivanov van Defensie en Buitenlandse Zaken spraken vandaag in Belgrado met president Miloševic in een poging het geweld tot staan te brengen. Ze reizen later vandaag door naar Duitsland voor overleg met bondskanselier Gerhard Schröder, voorzitter van de EU. Ivanov zei gisteren in Moskou dat de NAVO ,,genocide'' pleegt met haar aanvallen. Zijn collega van Defensie wist eerder te melden dat de NAVO-acties in Joegoslavië duizend burgers het leven hebben gekost. De Joegoslaven hebben slechts gezegd dat zeven militairen zijn gedood.

In NAVO-kringen wordt van de missie-Primakov weinig verwacht. Volgens secretaris-generaal Solana zal het bezoek alleen nuttig zijn als het er toe leidt dat de Joegoslavische leider Miloševic de campagne van etnisch geweld in Kosovo staakt.

De NAVO bombardeerde gisteren opnieuw militaire doelen in alle delen van Joegoslavië – Servië, Vojvodina, Montenegro en vooral Kosovo. Ze heeft haar luchtvloot nog versterkt met strategische bommenwerpers van het type B-1 en vliegtuigen die geschikt zijn voor het aanvallen van grondtroepen in Kosovo: Harriers en Tornado's. Volgens de NAVO bereiken de luchtaanvallen hun doel: het luchtdoelgeschut van de Serviërs is grotendeels uitgeschakeld en de helft van het aantal Joegoslavische MiGs-29 is vernietigd. Dat maakt de weg vrij voor aanvallen op grondtroepen met laagvliegende toestellen. De NAVO, zo werd gisteren gezegd, beweegt ,,hemel en aarde'' om de Serviërs te dwingen een eind te maken aan hun campagne van `etnische zuivering'.

De terreurcampagne van de Serviërs gaat onverminderd door. Gisteren meldde de NAVO dat de Serviërs zondag, na de begrafenis van de vorige week vermoorde Kosovaarse advocaat voor de rechten van de mens Keljmendi, vijf vooraanstaande leiders van de Albanese gemeenschap hebben geëxecuteerd, onder wie Fehmi Agani, hoogleraar en lid van de Kosovo-Albanese delegatie in Rambouillet en Parijs, en Baton Haxhiu, hoofdredacteur van de grootste (inmiddels door de Serviërs gesloten) Albaneestalige krant in Kosovo. De NAVO-melding is in Kosovo niet bevestigd. Wel is uit Kosovo de executie gemeld van Teki Dervishi, een prominente Kosovo-Albanese schrijver.

In Montenegro deed de pro-Westerse president Milo Djukanovic een dringend beroep op de NAVO op te houden met de bombardementen op Joegoslavische doelen in zijn land. Tegelijkertijd noemde hij president Miloševic ,,krankzinnig''. In Montenegro, Albanië en Macedonië dreigt chaos als gevolg van de aanhoudende stroom van vluchtelingen. In Montenegro bevonden zich vorige week al 25.000 vluchtelingen uit Kosovo; er zijn er sindsdien 20.000 bij gekomen.

In Albanië zijn sinds zaterdag 80.000 vluchtelingen gearriveerd; elk uur komen er vierduizend bij. Er zijn naar schatting honderdduizend Kosovaren op weg naar Albanië. Hulporganisaties hebben noch in Macedonië, noch in Albanië de mogelijkheid de vluchtelingen op te vangen. In Montenegro zijn de hulporganisaties zelfs niet aanwezig.