Pleidooi Franse centrale bank voor grote bankfusie

De Banque de France en de minister van Financiën hebben hun groene licht gegeven voor de megafusie die drie commerciële Franse banken bij elkaar zou brengen. Initiatiefnemer Banque National de Paris (BNP) put er hoop uit, maar Société Générale en Paribas verzetten zich nog steeds hevig.

De twee banken die in februari de oprichting van hun fusiebank SG Paribas hadden aangekondigd, gebruiken alle middelen om zich BNP van het lijf te houden. Zij hebben hun eigen plannen verfijnd en opnieuw gepresenteerd aan financiële analisten. Bovendien hebben zij een rechtszaak aangespannen om de geldigheid van het BNP-bod aan te vechten.

De Banque National de Paris heeft intussen de wind in de zeilen nu verschillende officiële instanties hun goedkeuring hebben gegeven aan het plan voor de driewegfusie. Het Comité van banken (onder voorzitterschap van Banque de France-gouverneur Jean-Claude Trichet) en de Commissie van Beurstoezicht hebben de dubbele overnamebieding van BNP toelaatbaar verklaard.

Eerder was al uitgelekt dat de regering-Jospin voorstander is van het BNP-plan, dat een van de grootste banken van Europa zou opleveren. Minister Dominique Strauss-Kahn droeg de president van de nationale bank op een bemiddelingspoging tussen de drie bankdirecties uit te voeren. De directies van Société Générale en Paribas hebben zich echter verder verschanst achter hun eigen plan en willen van geen enkele toenadering weten.

De regering heeft formeel weinig te maken met het lot van drie al jaren geleden geprivatiseerde en nu dus private bankinstellingen. Maar Jospin en Strauss-Kahn zouden Frankrijk graag in een keer op de bancaire kaart willen zetten, nadat men jaren had geklaagd over de achterstand die het versnipperde en door de staat gedomineerde bankwezen had opgelopen.

Minister Strauss-Kahn heeft partijen opgeroepen een ,,bevredigende oplossing voor alle betrokkenen te zoeken, in het belang van de betrokken banken, het personeel en het nationaal belang.''

    • Marc Chavannes