Plan voor vierde publiek net

De NOS en de regionale publieke omroepen overleggen serieus over de mogelijkheid een vierde publieke televisiezender op te zetten. De zender moet een combinatie worden van regionaal en landelijk nieuws en zal worden uitgezonden op het huidige Kanaal 9, de frequentie van de publieke regionale omroepen.

Het overleg is nog in een vroeg stadium, laten beide partijen weten. ,,Maar ik denk dat het er van zal komen'', zegt een woordvoerder van de NOS. ,,Er wordt in tegenstelling tot vroeger constructief gesproken, er is een principeakkoord en er is een financiële noodzaak, omdat het met de publieke regionale omroepen niet goed gaat.''

Volgens Robert Zaal, directeur van het overlegorgaan van de dertien publieke omroepen, zijn er verschillende mogelijkheden voor samenwerking tussen de landelijke en de regionale publieke omroepen. , Hij bevestigt dat in een notitie voor de regionale omroepen het opzetten van een nieuw kanaal tot de mogelijkheden wordt gerekend.

In het verleden strandden pogingen van landelijke en regionale zenders om gezamelijk te opereren onder andere op de zeggenschap en de invulling. Ook nu zijn er nog ,,witte vlekken'', volgens de NOS-woordvoerder. Het grootste probleem is dat de zender geen `landelijke' dekking kan krijgen, omdat in verschillende regio's (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht) geen publieke regionale televisiezender is.

Verder moet nog worden besloten wie de zender gaat leiden, hoe de programmering in elkaar moet steken en wie de reclamegelden gaat exploiteren. Het is volgens de NOS echter wel duidelijk dat verregaande samenwerking voor beide partijen voordeel kan opleveren. ,,Het is een bron van inkomsten voor de regionale omroepen, en correspondenten van de regionale omroepen kunnen materiaal aanleveren voor het NOS-journaal'', aldus de NOS-woordvoerder.